Reklama

CENY KAKAA sú na maxime. Dochádzajú zásoby! Za kakao aj čokoládu si PORIADNE priplatíme!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obezita nie je kozmetický problém, ale chronická choroba
    Reklama

    Na Veľkú noc radšej slepačie vajíčko vyfúknuté ako čokoládové, pretože ceny kakaa sú na svojich maximách. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB. Kombinácia pomerne silného dopytu s prudkým poklesom produkcie kakaa spôsobili podľa neho výrazný nárast cien uvedenej komodity.

    "Navyše, na trhu s kakaom sa nachádzame takmer už tri roky v deficite. To znamená, že dopyt a konzumácia čokolády prevyšuje objemy produkcie. Výrobcovia tak musia zasahovať do svojich zásob, ktoré sa už postupne začínajú vyčerpávať. Svetové zásoby sú výrazne nízke a vystačili by pri súčasnom svetovom dopyte iba na 108 dní. A aby toho na tomto trhu nebolo málo, tak EÚ zaviedla novú reguláciu, ktorá bude platná od roku 2025. Bude zakazovať obchodovanie v EÚ s komoditami, ktoré boli vypestované na odlesňovaných územiach alebo pri ich produkcii bola použitá detská práca. Väčšina vypestovaného kakaa spĺňa obidve z týchto podmienok," vysvetlil.

    Upozornil, že v tomto ani v ďalšom roku sa zatiaľ neočakáva normalizácia na trhu s kakaom, keďže produkcia sa z roka na rok nedokáže dostatočne zvýšiť, aby pokryla celý trh aj s deficitom. Kakaovníkom totiž trvá až päť rokov, pokiaľ narastú do veľkosti schopnej produkovať plody, a tak bude nutné sa zo zvýšenými cenami zmieriť.

    "Ceny sú v súčasnosti na burze pomerne vysoké a sú poháňané nielen výrobcami, ale taktiež aj špekulantmi, ktorí na trh vstupujú. Príliš pozitívne by som situáciu nevidel, keďže dopyt aj pri súčasných cenách je zatiaľ pomerne stabilný. V tejto sezóne sa očakáva iba päťpercentný pokles dopytu, čo nestačí na výraznejší cenový pokles. S vyššími cenami kakaa a čokolády v dlhšom horizonte by sme teda mali počítať," dodal analytik.

    Anketa

    Máte radi kakao a čokoládu? Ste ochotní si za ne aj priplatiť?

    • áno, je to pre mňa niečo, čo si neodpustím, nech to stojí čo to stojí30%
    • ak zdražie výrazne, budem uvažovať nad tým, že čokoládu obmedzím51%
    • nemám rád/a kakao ani čokoládu, ak zdražie, nijako to nepocítim17%

    Hlasovanie bolo ukončené

    O tom, že situácia je napätá hovoril pred pár dňami aj ďalší analytik. "Zažívame parabolický nárast ceny kakaa, ktorá sa dostala na úroveň 9 250 USD za tonu. Kakao je dnes drahšie ako meď, ktorej cena sa v Londýne v súčasnosti pohybuje okolo 8 850 USD za tonu. Ceny kakaových futures vzrástli v New Yorku počas minulého roka o 215 %, kým v tomto roku je to zatiaľ 118 %. Trh je momentálne v úplnej panike, kedy sa výrobcovia čokolády snažia získať dodávky z iných zdrojov ako zo západnej Afriky, kde dodávky do prístavov zaostávajú za minulým rokom takmer o 30 %,” hovorí Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank
    Už niekoľko týždňov nie je táto rally riadená špekulantmi. Tí znižujú svoje pozície v Londýne aj New Yorku.

    Je ale poháňaná výrobcami čokolády, ktorí nakupujú futures, aby získali dodávky alebo, aby pokryli svoje pozície. “Počas osemtýždňového obdobia končiacom 19. marca výrobcovia nakúpili 296 tis. ton na futures trhu v New Yorku a 530 tis. ton na londýnskom trhu. Počas toho istého obdobia hedžové fondy špekulatívni obchodníci znížili svoje pozície celkovo o 715 tis. ton,” hovorí Hansen. Podľa neho bude tento stav pokračovať, kým producenti čokolády nezískajú kakao, ktoré potrebujú, alebo kým ceny nedosiahnu úrovne, ktoré urýchlia spomalenie dopytu.

    “Spotrebitelia by sa nemali okamžite obávať toho, že rastúca cena kakaa ovplyvní nákupy veľkonočných vajíčok v tomto roku. Nárast cien kakaa sa však pravdepodobne prejaví neskôr v priebehu roka, jednak v podobe vyšších cien a/alebo „shrinkflácie“, teda zmenšenia veľkosti alebo gramáže produktov pri zachovaní rovnakej ceny,” dodáva Ole Hansen.

    Významný nárast cien kakaa možno pripísať kombinácii viacerých faktorov najmä v západnej Afrike. Pobrežie Slonoviny a Ghana patria medzi popredných svetových producentov kakaových bôbov. Minulý rok sa v týchto krajinách niesol v znamení náročných poveternostných podmienok, najmä intenzívnych horúčav, ktoré negatívne ovplyvnili produkciu kakaa. Okrem toho rastúce náklady na pesticídy a hnojivá spôsobili náročnú finančnú situáciu pre farmárov, ktorí čelili problémom, ako si zaobstarať tieto životne dôležité komponenty na ochranu plodín. Situáciu komplikujú aj škodcovia, ktorí ničia rastliny, čím ďalej znižujú výnosy.

    Prečítajte si tiež: