Večná dilema Slovákov: je bezpečné umývať mäso pred varením?
19. 4. 2025, 9:13

Zdroj: NMH
Aj keď sa môže zdať, že umývanie mäsa je hygienické, odborníci odporúčajú opatrnosť. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je lepšie mäso pred prípravou neumývať a kedy môže byť umývanie naozaj nevyhnutné.
Zdroj: Midjourney/Norbert Skoupa
Zdroj: Lidl
Zdroj: YARUNIV Studio
Galéria k článku
Jedna z najčastejších otázok, ktorá trápi mnohých domácich kuchárov, je práve to, či treba umývať mäso pred jeho prípravou alebo je lepšie sa tomu vyhnúť. Na túto tému existuje viacero názorov, no z hľadiska hygieny a bezpečnosti je odpoveď pomerne jasná.

Zdroj: X: @ChefscornerNg
Jednoznačne neumývať
Podľa odborníkov z oblasti bezpečnosti potravín, umývanie mäsa pred jeho spracovaním, ako je varenie či pečenie, nie je odporúčané. Dôvodom je, že pri umývaní môže dôjsť k šíreniu baktérií. Aj keď sa môže zdať, že umytím mäsa zbavíme povrchových nečistôt. „Pri umývaní surového mäsa vodou môže dôjsť ku kontaminácii drezu a ostatného okolia kvapôčkami vody, na ktoré sa mohli naviazať potenciálne prítomné baktérie z povrchu mäsa,“ vysvetľuje úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).
Zdroj: Pexels
Umývať surové mäso ale nie?
Baktérie tepelné spracovanie neprežijú
Ďalším dôvodom, prečo mäso neumývať je, že teplota pri varení alebo pečení je dostatočne vysoká na to, aby zničila väčšinu škodlivých mikroorganizmov. Takže umývanie mäsa nie je potrebné a v skutočnosti môže zvýšiť riziko zdravotných problémov. „Pokiaľ viem, tak akýkoľvek spôsob prípravy mäsa, ktorý dosiahne 71 stupňov je absolútne bezpečný na konzumáciu, ja sa toho držím a mäso doma neumývam,“ tvrdí mäsiarka Andrea z Trenčína.