Reklama

Škola, v ktorej sa všetci žiaci tešia na vyučovanie: Aj vy by ste tam išli

Reklama

V Krupine majú výnimočnú cukráreň! Sladkosti pečú žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v odbore kuchár/cukrár. A keď ich ochutnáte, neodoláte ďalším kúskom. Ozaj, viete, ktoré torty sú najžiadanejšie?

V Krupine ponúkajú poctivé, ručne vyrábané sladkosti. Vo výrobe študenti pečú niekoľkokrát do týždňa, aby boli všetky zákusky a koláče vždy čerstvé.

„V pondelok máme cukráreň zatvorenú, lebo študenti od rána pečú. V utorok sa zákusky krájajú a hneď smerujú do predaja,“ vysvetľuje majsterka odborného výcviku Alena Kaufmanová.

Vyrábajú až 150 druhov zákuskov! V čase svadieb a rodinných osláv dokonca týždenne pripravujú 25 až 30 druhov dezertov na objednávku. Obrovský záujem je aj o ich torty, ktoré zdobia čokoládou, či marcipánom – všetko sa tu vyrába podľa želania zákazníka.

Zdroj: Facebook/Cukráreň Študentský sen

Vyrábajú tu aj obľúbené pralinky.

Najnovšie trendy

Táto škola kladie veľký dôraz na praktické vzdelávanie. „Nejde len o to, naučiť študentov piecť. Chceme, aby pochopili celý proces – od nákupu surovín až po predaj zákazníkovi. Aby vedeli, koľko stojí jedna dodávka surovín a vnímali hodnotu toho, s čím pracujú,“ hovorí Kaufmanová.

Študenti sa tak učia nielen cukrárskemu remeslu, ale aj tomu, ako viesť vlastnú prevádzku – od plánovania, nákupu surovín, až po samotný predaj a komunikáciu so zákazníkmi. Sledujú tiež moderné cukrárske trendy. Kedysi boli hitom marcipánové torty, dnes si zákazníci pýtajú ľahké krémové torty so živými kvetmi či ovocím.

Rastie tiež záujem o bezlepkové a zdravšie alternatívy zákuskov. To znamená, že ak má zákazník špeciálnu požiadavku, škola mu vyhovie a pripraví sladkosť presne podľa jeho potrieb a preferencií.

Niektorí absolventi tohto odboru dnes majú vlastné prevádzky. Viac si prečítajte na ďalšej strane >>>

Autor článku

Ako reportérka sa venuje spravodajstvu a mapovaniu zaujímavostí najmä v Banskobystrickom kraji.