Škola, v ktorej sa všetci žiaci tešia na vyučovanie: Aj vy by ste tam išli
23. 2. 2025, 11:45 (aktualizované: 28. 2. 2025, 9:04)
V Krupine majú výnimočnú cukráreň! Sladkosti pečú žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v odbore kuchár/cukrár. A keď ich ochutnáte, neodoláte ďalším kúskom. Ozaj, viete, ktoré torty sú najžiadanejšie?
Zdroj: Facebook/Cukráreň Študentský sen
Zdroj: Facebook/Alena Kaufmanová
Zdroj: min
Galéria k článku
V Krupine ponúkajú poctivé, ručne vyrábané sladkosti. Vo výrobe študenti pečú niekoľkokrát do týždňa, aby boli všetky zákusky a koláče vždy čerstvé.
„V pondelok máme cukráreň zatvorenú, lebo študenti od rána pečú. V utorok sa zákusky krájajú a hneď smerujú do predaja,“ vysvetľuje majsterka odborného výcviku Alena Kaufmanová.
Vyrábajú až 150 druhov zákuskov! V čase svadieb a rodinných osláv dokonca týždenne pripravujú 25 až 30 druhov dezertov na objednávku. Obrovský záujem je aj o ich torty, ktoré zdobia čokoládou, či marcipánom – všetko sa tu vyrába podľa želania zákazníka.
Zdroj: Facebook/Cukráreň Študentský sen
Vyrábajú tu aj obľúbené pralinky.
Najnovšie trendy
Táto škola kladie veľký dôraz na praktické vzdelávanie. „Nejde len o to, naučiť študentov piecť. Chceme, aby pochopili celý proces – od nákupu surovín až po predaj zákazníkovi. Aby vedeli, koľko stojí jedna dodávka surovín a vnímali hodnotu toho, s čím pracujú,“ hovorí Kaufmanová.
Študenti sa tak učia nielen cukrárskemu remeslu, ale aj tomu, ako viesť vlastnú prevádzku – od plánovania, nákupu surovín, až po samotný predaj a komunikáciu so zákazníkmi. Sledujú tiež moderné cukrárske trendy. Kedysi boli hitom marcipánové torty, dnes si zákazníci pýtajú ľahké krémové torty so živými kvetmi či ovocím.
Rastie tiež záujem o bezlepkové a zdravšie alternatívy zákuskov. To znamená, že ak má zákazník špeciálnu požiadavku, škola mu vyhovie a pripraví sladkosť presne podľa jeho potrieb a preferencií.