Reklama

JASNÝ DÔKAZ VEDCOV Stačia dva plátky šunky denne a HROZÍ vážna choroba. Život skráti o 10 rokov

Reklama

Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky, pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o pätnásť percent. Na základe rozsiahlej štúdie, ktorej sa zúčastnili dva milióny ľudí po celom svete, to uvádza vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity.

Podľa denníka The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie, píše čt24. Diabetom II. typu, ktorý je hlavnou príčinou slepoty, zlyhanie obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín, trpí na svete cez 400 miliónov ľudí.

Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.

Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčanie obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Výskum zahŕňal dáta 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredomoria, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.

Anketa

Vedeli ste, že cukrovka skracuje život aj o desať rokov?

  • áno, samozrejme64%
  • nie24%
  • neverím11%

Hlasovanie bolo ukončené

Výskum ukázal, že pokiaľ človek denne konzumuje päťdesiat gramov spracovaného mäsa, čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky, hrozí mu o pätnásť percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia sto gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.