Týchto 7 druhov ovocia JEDZTE každý deň a CHOROBY sa vám vyhnú oblúkom! Číslo 5 prekvapí!
31. 8. 2024, 13:00

To, že strava bohatá na zeleninu a ovocie významne prospieva zdraviu je všeobecne známe. Avšak menej sa vie, že ovocie môže významne znížiť riziko rakoviny. Mnohé štúdie dokazujú, že konzumácia piatich porcií ovocia denne môže znížiť riziko vzniku nádorov až o 40 %. Tu je sedem z nich!
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: ÚVZ
Zdroj: ÚVZ SR
Galéria k článku
Vitamíny, minerály a antioxidanty blokujú a neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú dôležité zložky živých buniek. Ovocie je nielen veľmi chutné, ale aj mimoriadne prospešné.
Červené jablká
Vedci zistili, že ovocie červenej farby znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka. Karotenoidy, ktoré sú zodpovedné za žltú, červenú a oranžovú farbu ovocia a zeleniny, majú protirakovinové vlastnosti. Jedzte ich so šupkou.
Mango
Mnohé štúdie ukázali, že ženy, ktoré jedia mango, majú nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka. Obsahuje veľké množstvo polyfenolov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorý môže spôsobiť rakovinu. Polyfenoly tiež zmierňujú zápaly v tele.
Citrusy
Pomaranč, grapefruit a citrón sú bohaté na vitamín C, ktorý bráni tvorbe nitrozamínov, ktoré majú silný karcinogénny účinok. Nitrozamíny môžu vzniknúť po konzumácii spracovaného mäsa. Vitamín C pomáha predchádzať rakovine žalúdka, hrtana, prsníka a pľúc.
Kivi
Kivi obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Tento plod obsahuje 12-krát viac vitamínu C než pomaranč, 30-krát viac než jablko a 60-krát viac než hrozno. Kivi, rovnako ako citrusy, je výborným prostriedkom na prevenciu a liečbu rakoviny.
Avokádo
Napriek tomu, že mnohí odborníci upozorňujú, aby sme ho jedli opatrne, lebo obsahuje veľa tukov, avokádo je veľmi zdravé. Obsahuje luteín, horčík a mononenasýtené tuky, ale aj antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály. Avokádo je tiež dobrým zdrojom beta-karoténu a obsahuje viac draslíka ako banány. Pomáha bojovať s rakovinou ústnej dutiny, prsníka a prostaty.
Červené ďatle
Červené ďatle sú bohaté na vitamíny B, C, P a karotén. Mnoho ľudí po odstránení rakovinových nádorov a chemoterapii konzumuje červené ďatle. Denne je potrebné konzumovať odvar z 10 ďatlí. Tento odvar pomáha zvýšiť imunitu, posilniť organizmus a predchádzať rakovine.
Maliny
Obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov nazývaných antokyány. Tieto látky dokážu predchádzať niektorým druhom rakoviny. Okrem toho maliny pomáhajú bojovať s rakovinou čriev a inými druhmi nádorov. Odborníci odporúčajú denne konzumovať 40 gramov týchto plodov.