Reklama

HMYZ v potravinách je realitou. Ako zistíte, že ho obsahuje výrobok, ktorý kupujete? TAKTO!

Reklama

Európska komisia povolila použitie prášku z lariev múčiara obyčajného v potravinách. Pridávať sa bude môcť do chleba, cestovín alebo syrov. Použitie musí výrobca uviesť v zložení, rovnako tak označiť prášok ako alergén.

Múčne červy sú hovorovým označením lariev múčiara obyčajného. Ide teda o hmyz. "Použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované. Hmyz nebol donedávna v krajinách únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu," približujú novinku odborníci z Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín, obalových materiálov a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nové potraviny, ktoré sú povolené na umiestnenie na trh v Európskej únii, vedie a aktualizuje Európska komisia v Únijnom zozname nových potravín a od 10. februára k nim pribudla aj nová forma lariev múčiara obyčajného. Konkrétne ide o prášok z celých lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) ošetreného UV žiarením (teda na únijný zoznam sa pridala iba nová forma hmyzu, nie jeho nový druh).

Anketa

Ochutnali ste už potravinu, ktorá obsahuje hmyz?

"Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale iba do konkrétnych kategórií potravín, ako sú napr. chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty," vysvetľujú odborníci z úradu verejného zdravotníctva.

Pre každú kategóriu potravín je zároveň stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku. Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny. Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 g potraviny a iné.

Ako budete vedieť, v ktorej potravine sa nachádza hmyz? Čítajte...