HMYZ v potravinách je realitou. Ako zistíte, že ho obsahuje výrobok, ktorý kupujete? TAKTO!
3. 3. 2025, 20:11

Zdroj: mh
Tak ako pri doteraz povolených druhoch nových potravín, aj v prípade prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením platí pre výrobcov povinnosť uviesť túto prísadu na obale. Stanovený je aj presný názov, ktorý musia použiť: “prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením”.
Je použitie hmyzu v potravinách bezpečné? "Povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti hmyzu," vravia odborníci.

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/934699045418459
Hmyz v potravinách však môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a výrobky z nich (napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty) a na roztoče. Táto informácia sa tiež musí povinne uviesť na výrobku, a to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek alebo, ak nie je uvedený zoznam zložiek, v tesnej blízkosti názvu potraviny.
Aké druhy hmyzu sú zaradené v zozname nových potravín?
- sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor (Múčiar obyčajný),
- mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria (Koník sťahovavý),
- sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus (Svrček domový),
- mrazené, pastové, sušené a práškové formy larvy Alphitobius diaperinus (Potemník stajňový).
