Reklama

Čokoládu ohrozuje agresívny vírus! Prídeme o túto najobľúbenejšiu pochúťku? TOTO odkazujú vedci

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Profesor Stránský: Ak chcete mať sprosté a depresívne deti, dajte im do rúk mobil
    Reklama

    Kakaovníky v Afrike trpia vírusom, ktorý znižuje celosvetovú úrodu čokolády. Riešenie je nákladné, preto veda hľadá lacnejšie možnosti, ako šíreniu choroby zabrániť. Rýchlo sa šíriaci vírus ohrozuje zdravie kakaovníkov a sušených semien, z ktorých sa vyrába čokoláda, a ohrozuje tak túto najobľúbenejšiu pochúťku na svete.

    Asi polovica svetovej čokolády pochádza z kakaovníkov, ktoré rastú v Pobreží Slonoviny a Ghane. A práve v Ghane napáda tieto stromy škodlivý vírus, ktorý spôsobuje straty na úrode vo výške pätnásť až päťdesiat percent. Takzvaná viróza zdurených výhonkov kakaovníka, ktorú šíri drobný hmyz, likviduje listy, púčiky i kvety stromov. Patrí medzi najškodlivejšie hrozby pre základnú zložku čokolády.

    „Tento vírus je naozaj zásadnou hrozbou pre celosvetové dodávky čokolády,“ upozorňuje Benito Chen-Charpentier, profesor matematiky na Texaskej univerzite v Arlingtone a autor štúdie, ktorá vyšla v časopise PLOS ONE. „Pesticídy proti vlnatke, ktorá vírus prenáša, veľmi nefungujú, a tak sa farmári musia snažiť zabrániť šíreniu choroby výrubom nakazených a šľachtením odolných stromov. Napriek tomu však Ghana v posledných rokoch prišla o viac ako 254 miliónov kakaovníkov.“

    Riešenie existuje a bohaté štáty by si ho mohli dovoliť, nie ale chudobná Ghana. Poľnohospodári môžu proti vlnatke bojovať tým, že stromom podajú vakcíny proti vírusu. Tie sú ale drahé, a navyše očkované stromy mávajú menšiu úrodu.

    Profesor Chen-Charpentier spoločne s kolegami vymyslel iné riešenie. Pomocou matematických dát určili, ako ďaleko od seba môžu poľnohospodári vysadiť očkované stromy, aby zabránili preskakovaniu hmyzu z jedného stromu na druhý. "Vlnatky majú niekoľko spôsobov pohybu, vrátane presunu z koruny do koruny, prenášania mravcami alebo vetrom," uviedol vedec. „Potrebovali sme vytvoriť model pre pestovateľov, aby vedeli, ako ďaleko môžu bezpečne vysadiť očkované stromy od neočkovaných, aby sme zabránili šíreniu vírusu.“

    Experimentovaním s technikami matematického modelovania vytvoril tím dva rôzne typy modelov, ktoré umožňujú poľnohospodárom vytvoriť ochrannú vrstvu očkovaných kakaovníkov okolo neočkovaných. „Aj keď sú tieto modely stále experimentálne, sú veľmi nádejné,“ dodal Chen-Charpentier. „To je dobré ako pre finančné výsledky poľnohospodárov, tak aj pre našu celosvetovú závislosť na čokoláde.“