Reklama

POTVRDENÉ: Máte problém s vysokým tlakom a nechcete užívať lieky? Stačí jesť túto zeleninu!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Počet ľudí so srdcovým zlyhávaním pribúda. Dôležitá je prevencia
    Reklama

    Konzumácia väčšieho množstva paradajok pomáha znižovať riziko hypertenzie. Štúdia bola zverejnená štúdia v časopise European Journal of Preventive.

    Kardiológovia skúmali takmer 7000 ľudí vo veku 55 až 80 rokov, ktorí sa zúčastnili španielskej diétnej štúdie „PREDIMED). "Približne 83 % zo zúčastnených malo vysoký tlak a všetci mali jeden alebo viac kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako napr. cukrovka, fajčenie, vysoká hladina cholesterolu, nadváha alebo v rodinnej anamnéze skorý výskyt srdcového ochorenia," uvádza profesor Jiří Ruprich z českého Státního zdravotního ústavu.

    Každá osoba vyplnila každoročne dotazníky o svojich zdravotných problémoch, spotrebu paradajok, vrátane surových, paradajkovej omáčky a „gazpacha“ (španielska paradajková polievka). "Po troch rokoch výskumníci pozorovali súvislosť medzi konzumáciou väčšieho množstva paradajok a nižším krvným tlakom. Vedci zistili, že medzi účastníkmi na začiatku štúdie netrpeli hypertenziou tí, ktorí jedli najviac paradajok – viac ako 110 gramov – jednu veľkú paradajku na osobu denne. Tá znižuje riziko vysokého tlaku o 36 % v porovnaní s tými, ktorí konzumovali menej ako 44 gramov," konštatoval profesor Ruprich.

    Vedci naznačili, že prínos môžu mať práve paradajky, ktoré majú vysoký obsah lykopénu. Lykopén je silný antioxidant. Ide o rastlinnú chemickú látku, ktorá dodáva paradajkám červenú farbu. Lykopén je silný antioxidant. Červené paradajky sú teda silné antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti zápalom.

    Prečítajte si tiež: