POTVRDENÉ: Máte problém s vysokým tlakom a nechcete užívať lieky? Stačí jesť túto zeleninu!
27. 4. 2024, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:54)
Konzumácia väčšieho množstva paradajok pomáha znižovať riziko hypertenzie. Štúdia bola zverejnená štúdia v časopise European Journal of Preventive.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Paradajkovo
Zdroj: Canva
Galéria k článku
Kardiológovia skúmali takmer 7000 ľudí vo veku 55 až 80 rokov, ktorí sa zúčastnili španielskej diétnej štúdie „PREDIMED). "Približne 83 % zo zúčastnených malo vysoký tlak a všetci mali jeden alebo viac kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako napr. cukrovka, fajčenie, vysoká hladina cholesterolu, nadváha alebo v rodinnej anamnéze skorý výskyt srdcového ochorenia," uvádza profesor Jiří Ruprich z českého Státního zdravotního ústavu.
Každá osoba vyplnila každoročne dotazníky o svojich zdravotných problémoch, spotrebu paradajok, vrátane surových, paradajkovej omáčky a „gazpacha“ (španielska paradajková polievka). "Po troch rokoch výskumníci pozorovali súvislosť medzi konzumáciou väčšieho množstva paradajok a nižším krvným tlakom. Vedci zistili, že medzi účastníkmi na začiatku štúdie netrpeli hypertenziou tí, ktorí jedli najviac paradajok – viac ako 110 gramov – jednu veľkú paradajku na osobu denne. Tá znižuje riziko vysokého tlaku o 36 % v porovnaní s tými, ktorí konzumovali menej ako 44 gramov," konštatoval profesor Ruprich.
Vedci naznačili, že prínos môžu mať práve paradajky, ktoré majú vysoký obsah lykopénu. Lykopén je silný antioxidant. Ide o rastlinnú chemickú látku, ktorá dodáva paradajkám červenú farbu. Lykopén je silný antioxidant. Červené paradajky sú teda silné antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti zápalom.