Reklama

Ako by mal na jar vyzerať jedálniček? Zaraďte doň TIETO potraviny, radí nutričná špecialistka

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ktoré potraviny obsahujú vitamín D? Toto by ste mali zaradiť do svojho jedálnička
    Zdroj: mh
    Reklama

    Je za nami zimné obdobie a konečne nastala jar. To by sa malo odraziť aj v jedálničku nás, no najmä našich detí. Ktoré potraviny doň zaradiť a ako sa popasovať s veľkonočnou výslužkou, aby nebola len plná čokolád a sladkostí?

    Jar je tu a s ňou prichádza nielen obmena šatníka, ale aj potreba upraviť stravovacie návyky. Po zime je dôležité zaradiť do jedálnička viac čerstvých a sezónnych potravín, ktoré dodajú telu energiu. Tipy, ako na to, prezradila Markéta Veverková, nutričná špecialistka zo spoločnosti Nestlé.

    Je niečo, čo by sme mali s blížiacim sa jarným obdobím rozhodne zaradiť do detských jedálničkov?

    – Jedálniček, nielen ten detský, by mal vždy obsahovať dôležité makroživiny (sacharidy, bielkoviny a tuky) a mikroživiny (vitamíny a minerály). Jar ponúka najmä veľké množstvo sezónnej zeleniny, ktorá je plná vitamínov a minerálov. Čerstvá zelenina je tiež oveľa chutnejšia ako mrazená alebo sušená. A keďže jarná zelenina, ako napríklad špargľa, reďkovky a jarná cibuľka, sa zbiera v správnom ročnom období, obsahuje aj viac mikroživín, ako keby sa zbierala mimo sezóny.

    Hoci sa začínajú objavovať prvé jarné slnečné dni, stále by sme nemali zabúdať na vitamín D. Ten sa nachádza v tučnejších rybách, ako sú losos, makrela a sardinky, ale aj vo vaječnom žĺtku. Vitamín D je dôležitý najmä pre deti, pretože pomáha správnemu vstrebávaniu vápnika, a tým posilňuje kostrovú sústavu. A kde nájsť vápnik? Najmä v mliečnych výrobkoch, ale aj v tmavozelenej zelenine (špenát, kel), strukovinách alebo mandliach.

    Odporúčali by ste nejaké tipy na sezónnu zeleninu, ktorú by ste mohli zaradiť do svojho jedálnička v tomto jarnom ročnom období?

    – Jar je bohatá na sezónnu zeleninu a prináša niekoľko možností, ktoré môžeme zaradiť do jedálneho lístka. Medzi zeleninu, ktorá dozrieva v tomto období, patria špargľa, reďkovky, artičoky, mrkva, fenikel, kaleráb, jarná cibuľka, hrášok a rebarbora.

    Ak však náhodou nemôžete siahnuť po sezónnej zelenine, neznamená to, že by ste ju nemali jesť vôbec. Akákoľvek zelenina je lepšia než žiadna.

    Rozhovor pokračuje na ďalšej strane: Čo dať deťom na Veľkú noc a prečo zaradiť do stravy bylinky?

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.