Reklama

Keketimu sa podaril husársky kúsok! Na Slovensko dotiahol MICHELINA: Ktoré prevádzky zabojujú?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takto svoje jedlo pripravuje michelinský šéfkuchár Frédéric Molina vo Francúzsku
    Zdroj: Instagram/ michelinguide
    Reklama

    Slovensko sa pripravuje na veľkú gastronomickú udalosť! Ministerstvo cestovného ruchu a športu pod vedením exministra Dušana Keketiho totiž investovalo tisícky eur, aby odborníci z Michelin Guide ohodnotili naše reštaurácie. Kto vie, možno už čoskoro aj v našich končinách narazíte na podnik s michelinskou hviezdou! Kedy sa tak stane?

    Dlhé roky majitelia reštaurácií a šéfkuchári na Slovensku snívali sen o prestížnej hviezde. Naša malá krajina v srdci Európy totiž nemá žiadnu reštauráciu, ktorá by sa mohla pochváliť aspoň jednou. Zdá sa však, že tento sen sa pomaly stáva realitou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Takto svoje jedlo pripravuje michelinský šéfkuchár Frédéric Molina vo Francúzsku
      Zdroj: Instagram/ michelinguide

      Vďaka novej dohode s jedným z najprestížnejších reštauračných bedekerov na svete budú naše reštaurácie pod drobnohľadom odborníkov. Zaslúžil sa o to Dušan Keketi (nom. SNS), pod vedením ktorého ministerstvo cestovného ruchu a športu uzatvorilo zmluvu s legendárnym Michelin Guide.
      „Verím, že máme všetko potrebné na to, aby sme dosiahli tento cieľ. Slovensko má skvelých šéfkuchárov a bohaté kulinárske dedičstvo, ktoré si zaslúži pozornosť a ocenenie,“ povedal ešte vlani exminister a dodal, že cieľom rezortu je vytvoriť všetky podmienky, „ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni.“ 

      „Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ uviedol vtedy Keketi s tým, že ministerstvo je pripravené tento sektor výrazne podporovať. A stalo sa. Nebude to však zadarmo. V Centrálnom registri zmlúv svieti zmluva o Kulinárskom audite Michelin na sumu 175- tisíc eur bez DPH, ktorú ministerstvo uzavrelo 17. marca 2025. Zodpovednosť za tento projekt je odteraz v rukách nového šéfa rezortu Rudolfa Huliaka.

      Zdroj: NMH - Branislav Račko

      Nový minister cestovného ruchu a športu Rudolf Huliak v Prezidentskom paláci.

      Podľa predbežných informácií, prvé hodnotenie našich reštaurácií by mohlo prebehnúť už v polovici leta, presnejšie v júli. A hoci ministerstvo cestovného ruchu môže niektoré reštaurácie odporučiť, vyberať ich však nemôže.

      Zdroj: Instagram/michelinguide

      Budúcnosť stolovania je žiarivá! Michelinskí inšpektori prezradili najnovšie gastro trendy na rok 2025.

      „Svätá“ kniha Michelin

      Stoja za ňou bratia Edóuard a Michel Michelinovci, ktorí v 1889 prevzali podnik na výrobu produktov z kaučuku. Okrem toho, že firma Michelin je známa vo svete ako výrobca pneumatík a zamestnáva viac ako 100-tisíc ľudí, jej meno nesie aj Le Guide Michelin – najznámejší bedeker gurmánov. Niekedy býva označovaná aj podľa farby obálky ako „Guide rouge“ (červená kniha). V slovenskom preklade sa volá Sprievodca Michelin.

      Projekt hodnotenia gastronomickej scény na Slovensku bude rozdelený do piatich fáz. Najprv odborníci z Michelinu začnú s intenzívnym zberom informácií o reštauráciách. Následne vyberú 30 reštaurácií, ktoré prejdú ďalšími fázami testovania. Potom absolvujú anonymné návštevy týchto reštaurácií, kde odborníci vykonajú hodnotenie na základe metodiky Michelin Guide. Záverom celého procesu budú prezentované výsledky, ktoré môžu priniesť slovenským reštauráciám cennú spätnú väzbu, ale aj veľkú prestíž. Hodnotiacu správu, ktorá bude dôverná, potom komisári predložia ministerstvu.

      Ako presne budú vyberať podnik? To sa dozviete na ďalšej strane >>>