Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Keketimu sa podaril husársky kúsok! Na Slovensko dotiahol MICHELINA: Ktoré prevádzky zabojujú?

Viac než reštaurácie

Michelin Guide s výše storočnou históriou nie je len o tých najlepších reštauráciách, ale aj o objavovaní kvalitných gastronomických zážitkov v rôznych cenových kategóriách. Aj malé a menej známe reštaurácie môžu získať michelinskú hviezdu, čo znamená, že slovenská gastronomická scéna môže zažiť veľký rozmach. Ocenenej reštaurácii sa totiž otvoria dvere k medzinárodnej klientele a môže sa stať novým gastronomickým fenoménom.

Pred pár dňami Michelin predstavil najnovšieho sprievodcu MICHELIN Hong Kong & Macao.

Zdroj: Instagram/michelinguide

Výber TOP podniku bude mať 5 fáz

  • Fáza 1: Zber informácií spoločnosťou Michelin na identifikáciu a predbežný výber reštaurácií reprezentujúcich Slovensko a jeho gastronomický potenciál v rôznych kategóriách (dobrý pomer ceny a kvality, vysoká kuchyňa atď.).
  • Fáza 2: Do úzšieho výberu sa dostane 30 reštaurácií s najvyšším kulinárskym potenciálom na základe viacerých kríterérií  ako napríklad zázemie šéfkuchára a personálu, reputácia (vrátane webových stránok) a jedinečných skúseností a know-how inšpektorov MICHELIN Guide.
  • Fáza 3: Anonymné návštevy a testovanie (obed a/alebo večera) každej reštaurácie zo zoznamu a ich hodnotenie podľa unikátnej metodiky, know-how a kritérií MICHELIN Guide.
  • Fáza 4: Zhrnutie záverov a kľúčových zistení, ktoré vzniknú na základe konsenzu všetkých inšpektorov zapojených do procesu.
  • Fáza 5: Organizácia hodnotiaceho stretnutia s cieľom predstaviť, spresniť a okomentovať výsledky Štúdie o gastronomickom potenciáli.

Michelinské hviezdy nepatria len luxusným reštauráciám. V jednom z vydaní Michelin Guide nájdete napríklad sushi bar v Tokiu pri stanici metra, ktorý má len 10 stoličiek a až 85-ročného šéfkuchára, ale získal až 3 prestížne hviezdy. Takisto sa tam objavil jednoduchý street food stánok v Singapure, ktorý si vyslúžil 1 hviezdu. Takže je celkom možné, že u michelinských komisárov môžu zabodovať naše halušky, ktoré tak vychvaľujú turisti.

Čo znamenajú michelinské hviezdy

Le Guide Michelin je medzi gurmánmi skutočnou ikonou, ktorá už viac ako storočie odporúča najlepšie reštaurácie na svete. Hodnotiaci systém je jednoduchý – používa tri hviezdy (pred rokom 1931 len jednu). Viac hviezd znamená vyššiu kvalitu a lepšiu reštauráciu, pričom počet hviezd určuje, ako ďaleko sa oplatí za jedlom cestovať:
- 1 hviezda znamená, že reštaurácia stojí za zastávku počas cesty,
- 2 hviezdy naznačujú, že reštaurácia je hodná aj zachádzky z plánovanej trasy,
- 3 hviezdy získajú reštaurácie, ktoré sú samostatným cieľom výletu kvôli vynikajúcemu gurmánskemu zážitku.

Zdroj: Instagram/michelinguide

Pred pár dňami Michelin predstavil najnovšieho sprievodcu MICHELIN Hong Kong & Macao.

Reštaurácie hodnotia anonymní inšpektori, ktorí ich navštívia nečakane a o tejto návšteve reštaurácia nevie. O získaní hviezdy sa dozvie až pri zápise do sprievodcu. Tento zápis je pre reštauráciu veľkou udalosťou a symbolom uznania. Inšpektori však aj po získaní hviezdy pravidelne reštauráciu navštívia, aby skontrolovali, či kvalita naďalej zodpovedá hodnoteniu. Ak nie, hviezdu môžu stratiť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Reklama