Reklama

Ochutnali ste už nápoj zo sopky? Vinár Miroslav z Banskej Štiavnice prezradil viac

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vinár Miroslav zo Štiavnice o vulkanických vínach: Ochutnali ste už víno zo sopky? Teraz môžete
    Zdroj: min
    Reklama

    Historická Banská Štiavnica je obľúbenou turistickou destináciou. A hoci by ste to možno nepovedali, je známa aj kvalitným, jedinečným a vyhľadávaným sopečným vínom! Aké to je?

    Banská Štiavnica je známa nielen bohatou históriou a nádhernou prírodou, ale aj jedinečným, vysoko kvalitným vulkanickým vínom. Pestuje sa na južných svahoch niekdajšieho supervulkánu, ktorý kedysi siahal až do výšky takmer 5 kilometrov.

    Vinári z regiónu – najmä z okolia Pukanca, Čajkova, Ladzian - využívajú unikátnu vulkanickú pôdu, ktorá vínam dodáva nezameniteľnú chuť a výnimočné vlastnosti.

    Na Slovensku je to vzácnosť

    Čo presne znamená pojem „sopečné vína“ nám vysvetlil miestny vinár Miroslav Bahna."Sopečné vína sú výnimočné – je to o pôde a lokalite, kde sa darí mnohým odrodám," hovorí vinár.

    Ako najvýznamnejšiu odrodu v regióne spomína Peseckú leánku, ktorá sa tu pestuje už približne 80 rokov. „Naozaj sa jej tu veľmi dobre darí a je obľúbená nielen medzi milovníkmi vína, ale aj vinármi, ktorí oceňujú jej pestovateľské a spracovateľské vlastnosti,“ dodáva.

    Zdroj: min

    Čo presne znamená pojem „sopečné vína“ nám vysvetlil miestny vinár Miroslav Bahna. "Sopečné vína sú výnimočné – je to o pôde a lokalite, kde sa darí mnohým odrodám," hovorí vinár.

    Podľa Bahnu sa v oblasti darí aj červeným odrodám, pričom veľa závisí od sezóny a prístupu vinára. „Sopečné vína majú obrovskú výhodu – bohatú minerálnu štruktúru a krásne kyseliny, ktoré sa dajú tvarovať. Vďaka tomu si víno dlhodobo udržiava sviežosť. Niekoľkoročné biele vína sú stále živé a červené sa blížia k nekonečnosti," vysvetľuje.

    Na Slovensku sú takéto vinohrady vzácnosťou. „Najvýznamnejšie sopečné oblasti sú Banská Štiavnica, Krupinská planina – Javorie a potom zóna medzi Tokajom a pohorím Vihorlat,“ opisuje Bahna.

    Spomína aj zahraničnú spoluprácu s vinármi zo severu Balatonu, kde sa nachádza niekoľko menších sopiek. „Veľmi zaujímavé oblasti sú aj Štajersko v Rakúsku či Taliansko, kde je viacero stále činných sopiek,“ pokračuje Bahna.

    Viac o festivale Vulkán si prečítajte na ďalšej strane:

    Autor článku

    Ako reportérka sa venuje spravodajstvu a mapovaniu zaujímavostí najmä v Banskobystrickom kraji.