Spoznajte blahodarné účinky obľúbeného nápoja. Pozor, aby ste to však neprehnali!
26. 9. 2023, 17:29 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:28)
Hoci je jeseň predo dvermi, nádherné a slnečné počasie nás na Slovensku stále teší. Mnohí ho aj v týchto dňoch využívajú na dovolenky, či kúpanie, no v tomto období je pozitívom aj to, že si môžeme vychutnať mimoriadne obľúbený nápoj - tradičný burčiak! Kto by ho nemal rád?
Zdroj: min
Zdroj: min
Zdroj: min
Galéria k článku
Keďže sme nielen o jeho výrobe a blahodarných účinkoch chceli vedieť viac, navštívili sme vinárstvo v Pukanci (okr. Levice), kde nás privítal majiteľ, dlhoročný vinár Miroslav Bahna z vinárstva Bahna & Murgaš. Ten vysvetľuje, že na to, aby sme získali kvalitný burčiak, musí v prvom rade existovať kvalitné, dobre dozreté hrozno. “Treba ho premeniť na šťavu a chvíľu počkať. A samozrejme musíme vystihnúť správy čas,” hovorí s úsmevom.
Samotný burčiak vzniká tým, že kvasinky začnú konzumovať cukor, ktorý je prirodzene v hrozne a premieňajú ho na alkohol a oxid uhličitý (CO2). Alkohol zvyčajne zostáva v burčiaku na nízkej úrovni, pretože sa konzumuje ešte predtým, než sa môže vytvoriť v značných množstvách. “Takže to je vlastne celý proces. Človek môže so šťastím ochutnávať a pozorovať, že čo sa deje s touto šťavou, ktorá sa postupne premieňa na burčiak a na mladé víno,” vysvetľuje.
Bahna uprednostňuje tradičný prístup, kde dozreté hrozno, bez ohľadu na farbu, sa zbiera a spracováva dohromady. To je rozdiel od modernejších prístupov, kde sa odrody separujú a spracovávajú individuálne. V dedinke ako Pukanec, s obmedzenými vinohradmi, nie je možné takúto selekciu praktizovať, takže všetko hrozno putuje dohromady.
Prečo je biely burčiak populárnejší, si prečítajte na ďalšej strane:
Burčiak sa môže vyrábať z rôznych odrôd hrozna, a to červených aj bielych. Vo všeobecnosti nie je stanovený žiadny konkrétny druh hrozna pre výrobu burčiaku, takže výber závisí od preferencií vinára a dostupnosti rôznych odrôd v danom regióne. “Biely je populárnejší kvôli tomu, lebo vo všeobecnosti máme na Slovensku povysádzaných viac bielych odrôd. Preto vinári pri červených vínach vsadia skôr na istotu a snažia sa z neho skôr vyrobiť kvalitné červené víno,” ozrejmuje Bahna s tým, že tento nápoj nie je známy len u nás, ale aj inde vo svete.
Jeho konzumácia je na Slovensku spojená s rôznymi slávnosťami a podujatiami, ale tam, kde sa víno považuje za významný produkt, ho nájdeme minimálne. Čo sa týka blahodarných účinkov, tých má burčiak dosť. Je plný dôležitých kvasiniek, minerálov a hlavne zdravých cukrov.
Práve hroznový cukor je veľmi prospešný pre ľudský organizmus, je ľahko stráviteľný a dáva veľa energie. Existujú však o ňom aj rôzne mýty, vrátane jedného, ktorý hovorí, že by sa malo vypiť toľko litrov burčiaku, koľko má človek krvi. Toto však Miroslav Bahna považuje za prehnané, pretože jeho nadmerná konzumácia môže byť naopak pre organizmus záťažou.
Čo ešte odborník odporúča, si prečítajte na ďalšej strane:
“Najrozumnejšie je piť burčiak tak, aby sme z neho mali nejaký osoh, aby nám chutil a robil nám dobre. A najdôležitejšia vec je tá, že burčiak treba piť vtedy, keď je,” poznamenáva. Na Slovensku je podľa zákona čas predaja burčiaku nastavený od 15. augusta a koniec burčiakovej sezóny je niekedy koncom októbra. Kupovať ho napríklad pri cestách, veľmi neodporúča.
Najzodpovednejšie je nájsť spoľahlivého vinára, ktorý poskytne čerstvý burčiak a je potrebné ho skladovať v chlade, aby si uchoval svoju kvalitu a čerstvosť. Ak je totiž dlhšiu dobu vystavený vysokej teplote alebo nadmernému transportu, tak stráca na kvalite.