Virálna pochúťka je plná baktérií a plesní: Testom neprešlo 96 percent vzoriek! Tieto nekupovať
19. 3. 2025, 11:45

Zdroj: tasr
Dubajská mánia sa pravdepodobne skončila. Obľúbená čokoláda s pistáciovou náplňou, ktorá v posledných mesiacoch zachvátila aj Slovensko, má za sebou prvý škandál. Nemeckí kontrolóri pri testovaní tejto pochúťky objavili vo viacerých vzorkách nebezpečné baktérie a plesne.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Facebook/A.B.
Galéria k článku
Okolo dubajskej čokolády vznikla vo svete aj u nás doslova posadnutosť. Niektorí výrobcovia si však tento trend všimli neskoro a dobehli svojich konkurentov tým, že nezodpovedne nedodržiavali zdravotné predpisy a často klamali. Práve na nich sa zamerali nemeckí inšpektori, ktorí nakúpili vzorky tejto pochúťky z Turecka, zo Spojených arabských emirátov, z Jordánska a Nemecka, uvádza Blesk.cz.
V sladkostiach hľadali farbivá, alergény, plesne a hodnotili hygienický stav. „Mykotoxíny, t. j. plesne, sa našli v 13 percentách vzoriek z dovážajúcich krajín, ale nie v nemeckých vzorkách,“ uviedol Wilhem Dietermann, hovorca Štátneho úradu pre prírodu, životné prostredie a ochranu spotrebiteľa v Severnom Porýní-Vestfálsku. Pri podrobnejších testoch v inej spolkovej krajine sa však plesne našli aj v dvoch čokoládach od nemeckých výrobcov.
Z čokolád vyrábaných mimo Európskej únie len zlomok vyhovel požiadavkám, nemecké čokolády boli na tom podstatne lepšie. „Vzorky z tretích krajín boli zamietnuté v 96 percentách prípadov v porovnaní s 38 percentami nemeckých výrobkov,“ vysvetlil Dietermann.
Okrem plesní, ktoré môžu poškodiť pečeň, obličky alebo narušiť imunitný systém človeka, inšpektori v niektorých vzorkách zistili aj zvýšené množstvo enterobaktérií. Tie sa síce bežne vyskytujú v ľudskom tráviacom cykle, ale môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy.
Anketa
Ochutnali ste už dubajskú čokoládu?
- Áno 41%
- Nie 58%
Hlasovanie bolo ukončené