Týchto 12 zázračných potravín, ktoré sú liekom proti virózam má doma každý. Číslo 7 prekvapí!
13. 11. 2024, 17:45

Pobolieva vás hrdlo, tečie vám z nosa a neviete si rady? Nechcete ísť hneď k lekárovi? Tu je 12 potravín, ktoré fungujú ako liek. Liečivé zázraky nájdete aj vo vlastnej špajzi.
Zdroj: Depositephotos
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
1. Zázvor
Buď ho milujete, alebo nenávidíte. Avšak tento pikantný koreň je skvelý pre imunitný systém. Keď ste nachladnutý, nie je nič lepšie ako teplý zázvorový čaj, píše portál lekár.sk. Benefity má aj pre žalúdok. Koreň zázvoru obsahuje zlúčeniny nazývané gingeroly, ktoré blokujú receptory v tráviacom trakte spôsobujúce nevoľnosť. Použite ho na liečbu rannej nevoľnosti, nevoľnosti z pohybu a žalúdočných problémov po operácii alebo chemoterapii. Uznávaný je aj ako účinná potravina na zníženie bolesti svalov. Ak sa dá, užite čerstvý, má totiž šialene vysoký obsah antioxidantov.
2. Med
Je prírodným prostriedkom proti kašľu. Ak vaše deti alebo blízki začnú počas zimy bojovať s bolesťami hrdla, lyžica medu zaručene pomôže. Med zmierňuje zápaly, tíši bolesť a zabíja baktérie. Je tiež plný protilátok, ktoré bojujú proti vírusovým infekciám. Je nabitý vitamínmi, ako sú niacín a vitamín C, a minerálmi, ako sú vápnik a železo, pre zdravú dávku energie. Môžete ho použiť na pomoc s ranami a dokonca aj na liečbu kožných ochorení, ako sú popáleniny, rezné rany a infekcie.
3. Cesnak
V minulosti ho predpisovali na množstvo zdravotných problémov. Egyptské záznamy svedčia o jeho konzumácii pred viac ako 5 000 rokmi. Môže sa jesť surový alebo varený a má významné antibiotické vlastnosti. Je cenený pri chrípke, prevencii rakoviny prsníka, pľúc a takisto pomáha znižovať riziká rakoviny prostaty. Ďalej sa ukázalo, že znižuje vysoké hladiny cholesterolu a krvný tlak u pacientov s hypertenziou, a je všeobecne považovaný za účinný v boji proti niekoľkým stavom spojeným s chorobami krvného systému a srdca.
4. Kurkuma
Nachádza sa v nej množstvo zlúčenín, nazývaných kurkuminoidy, pričom aktívnou zložkou je kurkumín. Kurkumín je zložka, ktorá dáva kurkume mnohé z jej zdravotných výhod. Obsahuje viac ako 100 chemických zlúčenín, ktoré prispievajú k jej liečivým schopnostiam. Má antivírusové, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti. V ajurvédskej medicíne sa využíva pri liečbe rôznych ochorení dýchacích ciest (napr. astma, bronchiálna hyperaktivita a alergia), ako aj porúch pečene, anorexie, reumatizmu, diabetických rán, nádchy, kašľa a zápalu dutín.
5. Čerstvá citrónová a limetková šťava
Citróny a limetky sú najľahšie dostupnými liečivými potravinami. Sú plné vitamínu C, rastlinných zlúčenín a rozpustnou vlákninou. Jeden citrón obsahuje približne 51 % denného príjmu vitamínu C. Konzumácia len 24 gramov extraktu z citrusových vlákien denne počas jedného mesiaca znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. So zníženým cholesterolom znižujete riziko srdcových chorôb, anémie, obličkových kameňov, tráviacich problémov a rakoviny.
6. Cibuľa
Poskytuje podporu zdravia každému a znižuje pravdepodobnosť prechladnutia alebo chrípky. Cibuľa je jedným z najlepších prírodných zdrojov kvercetínu, bioflavonoidu, ktorý preukázal sľubný potenciál na potlačenie rinovírusov. Tie sú základnou príčinou bežnej nádchy.
7. Huby shiitake
Zdravotné výhody sú legendárne v Ázii, kde sa rôzne jedlé huby používajú po stáročia na liečbu širokého spektra chorôb a stavov. Napríklad v Číne a Japonsku sa huby shiitake používali ako prírodný liek na prechladnutie a chrípku. Nedávno vedci identifikovali lentinan, zlúčeninu nachádzajúcu sa v hubách shiitake, o ktorej sa ukázalo, že stimuluje imunitný systém. Majú lahodnú mäsovú chuť a sú obzvlášť vhodné na dodanie mäsitosti do vegetariánskych jedál.
8. Škorica
V tradičnej čínskej a indickej medicíne sa škorica používa na liečbu prechladnutia a chrípky. Ak na vás lezie chrípka, pridajte si ju do raňajkových cereálií, kávy alebo čaju.
9. Grapefruit
Jeho zaradením do jedálnička môžete predchádzať prechladnutiu a bojovať proti nemu. Rovnako ako ostatné citrusové plody, aj grapefruit je nabitý vitamínom C, no na rozdiel od pomarančov a mnohých iných citrusových plodov má relatívne nízky obsah cukru.
10. Šípky
Šípky sú obľúbeným ľudovým liekom na prechladnutie. Sú jedným z najlepších prírodných zdrojov vitamínu C, dokonca lepším ako pomaranče. Majú chuť podobnú brusniciam, dajú sa použiť do polievok, dusených pokrmov, džemov a koláčov. Ak však chcete maximalizovať množstvo vitamínu C, ktoré poskytujú tieto príjemne kyslé plody, mali by ste ich jesť čerstvé, pretože zahrievaním a spracovaním sa môže obsah vitamínov výrazne znížiť.
11. Jogurt
To, že jogurt môže pomôcť zlepšiť zdravie čriev, je všeobecne známe. Vedeli ste ale, že jogurt je skvelé jedlo aj pri prechladnutí? Probiotiká nachádzajúce sa v jogurtoch pomáhajú posilňovať váš imunitný systém, bojujú proti baktériám a vírusom. A čo viac, jogurt je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú tiež dôležité pre váš imunitný systém.
12. Kapusta
Je výborným zdrojom vitamínov K a C. Len jedna šálka dodá 91 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K, dobré množstvo vlákniny, vitamínu B6 a kyseliny listovej. Ponúka o 11 % viac vitamínu C ako pomaranče. Kapusta obsahuje vysoké hladiny antioxidačných sulforafanov, ktoré nielen bojujú s voľnými radikálmi, ale tiež stimulujú enzýmy, ktoré detoxikujú karcinogény v tele. Buduje silné kosti, tlmí alergické reakcie, zmierňuje zápaly a podporuje zdravie tráviaceho traktu. V čínskej medicíne sa kapusta používa na liečbu zápchy, prechladnutia, čierneho kašľa, depresie, podráždenosti a žalúdočných vredov.
