Láka vás jarný detox? Dajte si pozor na TÚTO očistu! Môže vám spôsobiť problémy už za tri dni
29. 3. 2025, 6:45

Zdroj: mh
Krátkodobé očistné kúry sú čoraz populárnejšie a sú intenzívne propagované s tvrdením, že pomáhajú odstraňovať toxíny a napomáhajú tráveniu a chudnutiu. Jedna z nich zahŕňa konzumáciu výlučne ovocných a zeleninových štiav počas troch až siedmich dní. Džúsová diéta bez vlákniny však môže podľa štúdie zvýšiť počet baktérií v črevách a ústach, ktoré sú spojené so zápalom. Problémy hrozia už po pár dňoch.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: archiv
Galéria k článku
Myslíte si, že vďaka očiste šťavami budete zdravší? Nová štúdia Northwestern University naznačuje, že je to možno naopak. Štúdia, ktorá bola nedávno publikovaná v časopise Nutrients, zistila, že diéta obsahujúca len zeleninové a ovocné šťavy – dokonca len počas troch dní – môže vyvolať zmeny v črevných a ústnych baktériách, ktoré súvisia so zápalmi a zhoršením kognitívnych funkcií.
Na začiatku 21-dňovej štúdie rozdelili vedci 14 účastníkov vo veku 18 až 35 rokov do troch skupín. Jedna skupina konzumovala iba džúsy, druhá džúsy s potravinami a tretia skupina jedla iba rastlinné potraviny. Vedci odobrali vzorky slín, tváre a stolice na začiatku štúdie, po eliminačnej diéte, na konci intervenčnej diéty a o 14 dní neskôr, na konci štúdie. Pri eliminačnej diéte výskumníci zistili len málo zmien v mikrobióme tváre, čriev alebo slín.
Po trojdňovej intervenčnej diéte sa však u ľudí na džúsovej hladovke zaznamenali významné zmeny v relatívnej početnosti mikrobiómu tváre a slín. „Testy ukázali nárast proteobaktérií, ktoré sú spojené s mnohými zápalovými ochoreniami vrátane črevných, a pokles baktérií firmicutes (bacillota), ktoré sú dôležité pre fermentáciu vlákniny,“ vyplýva z výsledkov štúdie.
Autori naznačujú, že tieto zmeny by mohli mať negatívny vplyv na zdravie: „Mnohé z taxónov, ktorých relatívne množstvo sa zvýšilo v reakcii na diétu so šťavami, boli identifikované ako potenciálne kritické rizikové faktory pre ich účasť na zvyšovaní zápalových markerov, rakovine hrubého čreva a konečníka, kardiovaskulárnych ochoreniach, zápale ďasien a parodontálnych ochoreniach.“
Problémom je najmä nedostatok vlákniny, ktorá sa z ovocia pri odšťavovaní vytráca. Hlavná autorka štúdie Melinda Ringová v tlačovej správe uviedla: „Konzumácia veľkého množstva džúsu s malým množstvom vlákniny môže viesť k nerovnováhe mikrobiómu, ktorá by mohla mať negatívne dôsledky, ako sú zápaly a zhoršené zdravie čriev.“
Megan Mehnertová, registrovaná dietologička z Bristolu vo Veľkej Británii, upozornila aj na ďalšie riziká spojené s džúsovými detoxmi: „Šťavové diéty sú často nízkokalorické (a nemusia poskytnúť dostatok energie pre naše denné potreby), a hoci môžu mať vysoký obsah vitamínov a minerálov, zvyčajne im chýba množstvo ďalších dôležitých živín, ktoré telo potrebuje.“ Mehnertová upozornila, že pôst so šťavami by sa nemal považovať za rýchle riešenie zdravotných problémov.