Reklama

Láka vás jarný detox? Dajte si pozor na TÚTO očistu! Môže vám spôsobiť problémy už za tri dni

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aký je rozdiel medzi intoleranciu a alergiou? Vysvetľuje odborníčka na výživu
    Zdroj: mh
    Reklama

    Krátkodobé očistné kúry sú čoraz populárnejšie a sú intenzívne propagované s tvrdením, že pomáhajú odstraňovať toxíny a napomáhajú tráveniu a chudnutiu. Jedna z nich zahŕňa konzumáciu výlučne ovocných a zeleninových štiav počas troch až siedmich dní. Džúsová diéta bez vlákniny však môže podľa štúdie zvýšiť počet baktérií v črevách a ústach, ktoré sú spojené so zápalom. Problémy hrozia už po pár dňoch.

    Myslíte si, že vďaka očiste šťavami budete zdravší? Nová štúdia Northwestern University naznačuje, že je to možno naopak. Štúdia, ktorá bola nedávno publikovaná v časopise Nutrients, zistila, že diéta obsahujúca len zeleninové a ovocné šťavy – dokonca len počas troch dní – môže vyvolať zmeny v črevných a ústnych baktériách, ktoré súvisia so zápalmi a zhoršením kognitívnych funkcií.

    Na začiatku 21-dňovej štúdie rozdelili vedci 14 účastníkov vo veku 18 až 35 rokov do troch skupín. Jedna skupina konzumovala iba džúsy, druhá džúsy s potravinami a tretia skupina jedla iba rastlinné potraviny. Vedci odobrali vzorky slín, tváre a stolice na začiatku štúdie, po eliminačnej diéte, na konci intervenčnej diéty a o 14 dní neskôr, na konci štúdie. Pri eliminačnej diéte výskumníci zistili len málo zmien v mikrobióme tváre, čriev alebo slín.

    Po trojdňovej intervenčnej diéte sa však u ľudí na džúsovej hladovke zaznamenali významné zmeny v relatívnej početnosti mikrobiómu tváre a slín. „Testy ukázali nárast proteobaktérií, ktoré sú spojené s mnohými zápalovými ochoreniami vrátane črevných, a pokles baktérií firmicutes (bacillota), ktoré sú dôležité pre fermentáciu vlákniny,“ vyplýva z výsledkov štúdie.

    Autori naznačujú, že tieto zmeny by mohli mať negatívny vplyv na zdravie: „Mnohé z taxónov, ktorých relatívne množstvo sa zvýšilo v reakcii na diétu so šťavami, boli identifikované ako potenciálne kritické rizikové faktory pre ich účasť na zvyšovaní zápalových markerov, rakovine hrubého čreva a konečníka, kardiovaskulárnych ochoreniach, zápale ďasien a parodontálnych ochoreniach.“

    Problémom je najmä nedostatok vlákniny, ktorá sa z ovocia pri odšťavovaní vytráca. Hlavná autorka štúdie Melinda Ringová v tlačovej správe uviedla: „Konzumácia veľkého množstva džúsu s malým množstvom vlákniny môže viesť k nerovnováhe mikrobiómu, ktorá by mohla mať negatívne dôsledky, ako sú zápaly a zhoršené zdravie čriev.“

    Megan Mehnertová, registrovaná dietologička z Bristolu vo Veľkej Británii, upozornila aj na ďalšie riziká spojené s džúsovými detoxmi: „Šťavové diéty sú často nízkokalorické (a nemusia poskytnúť dostatok energie pre naše denné potreby), a hoci môžu mať vysoký obsah vitamínov a minerálov, zvyčajne im chýba množstvo ďalších dôležitých živín, ktoré telo potrebuje.“ Mehnertová upozornila, že pôst so šťavami by sa nemal považovať za rýchle riešenie zdravotných problémov.

    Názor nutričnej špecialistky Markéty Veverkovej nájdete na ďalšej strane »»»