Číslo jeden na tanieri. Vedci tvrdia, že tento všeliek znižuje aj riziko vážnej choroby. Akej?
21. 3. 2025, 17:45 (aktualizované: 21. 3. 2025, 18:38)
Podľa vedcov dokáže zmierňovať chronické zápaly, podporovať zdravie tráviaceho traktu a pôsobiť preventívne voči rôznym druhom nádorových ochorení. Nemala by preto chýbať na žiadnom tanieri. O čo ide? O vlákninu.
Zdroj: Unsplash.com
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Mnohým chorobám môžeme predchádzať jednoduchou zmenou životného štýlu. Odborníci sa vracajú ku kľúčovej zložke stravy, ktorá je často označovaná za všeliek mnohých chorôb: vláknine. Nový výskum zo Stanford Medicine ukázal, že dostatočný príjem vlákniny priamo ovplyvňuje aj génovú expresiu a má protirakovinové účinky.
Stačí zaradiť do jedálnička viac strukovín, orechov, kapusty, kelu či brokolice, avokáda a ďalších potravín bohatých na vlákninu. Avšak väčšina z nás jej skonzumuje málo. Odporúčaná denná dávka je 22 až 28 gramov pre ženy a 28 až 34 gramov pre mužov. Napriek tomu sa odhaduje, že len 5 % mužov a 9 % žien dosahuje tieto hodnoty, píše trend.sk.
„Strava výrazne ovplyvňuje celkové zdravie,“ hovorí onkologička z Memorial Sloan Kettering Cancer Center Andrea Tufano-Sugarmanová pre magazín Fortune. „Jedlo je liek.“ V priemere ľudia konzumujú iba polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny, okolo 14 gramov.
„O vláknine vieme už dlho, no stále ju musíme nanovo objavovať,“ poznamenala profesorka potravinových vied a výživy na University of Minnesota v Minneapolise Joanne Slavinová. „Vláknina je naozaj dobrý liek. Chceme, aby jej ľudia jedli viac.“
Podľa odborníkov môže znižovať riziko srdcových ochorení, cukrovky, zápalových ochorení čriev, obezity, ale aj rakoviny hrubého čreva. Pomáha odstraňovať toxíny z tela, znižovať hladinu cholesterolu a podporovať chudnutie, pretože predlžuje pocit sýtosti pri nižšom kalorickom príjme.
Anketa
Snažíte sa pridávať do jedla vlákninu?
- áno, samozrejme73%
- áno, ale nedarí sa mi15%
- neriešim to8%
- nie2%
Hlasovanie bolo ukončené
Vysoký príjem vlákniny priamo súvisí so zdravím čriev, vysvetľuje A. Tufano-Sugarmanová. „Čím viac ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných potravín jete, tým pestrejší je váš črevný mikrobióm, čo pomáha znižovať riziko rakoviny, najmä hrubého čreva, pretože podporuje zdravie tráviaceho traktu a zmierňuje chronické zápaly,“ hovorí.
