Číslo jeden na tanieri. Vedci tvrdia, že tento všeliek znižuje aj riziko vážnej choroby. Akej?
21. 3. 2025, 17:45 (aktualizované: 21. 3. 2025, 18:38)

• Nahraďte rafinované obilniny celozrnnými alternatívami. Napríklad bielu ryžu či cestoviny vymeňte za hnedú ryžu a celozrnné cestoviny.
• Polovicu taniera naplňte zeleninou.
• Vyberajte si čo najmenej spracované rastlinné potraviny – napríklad upečený zemiak namiesto hranolčekov.
• Konzumujte potraviny bohaté na sulforafán, ktorý má protirakovinové účinky. Patria sem surové alebo jemne dusené kapustovité druhy zeleniny, ako sú rukola, ružičkový kel, brokolica, karfiol a kel.
Odborníci sa zhodujú, že strava bohatá na vlákninu a obmedzenie alebo vylúčenie alkoholu, červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov môžu výrazne znižovať riziko rakoviny. „Našli sme priamu súvislosť medzi konzumáciou vlákniny a úpravou génových funkcií, ktoré majú protirakovinové účinky,“ vysvetľuje profesor genetiky na Stanforde Michael Snyder pre portál news-medical.net. Zároveň upozornil, že nízky príjem vlákniny znamená nedostatočnú výživu črevného mikrobiómu. To môže mať negatívny dopad na zdravie a zvýšiť riziko rakoviny.
