Dlhší život vďaka strave? Stačí urobiť pár zmien a máme 4 roky k dobru. Tu je návod, ako na to!
17. 4. 2025, 5:45
Tradičná slovenská kuchyňa je bohatá na tučné a kaloricky výdatné jedlá. Jeme málo ovocia, zeleniny a vlákniny, čo vedie k nedostatku vitamínov, minerálnych látok a rastlinnej vlákniny. Nie úplne optimálna strava má za následok obezitu, choroby srdca a cukrovku. Teraz však pribudla online pomôcka – Zdravý tanier, ktorá má pomôcť pri výbere jedál a podnietiť ľudí hýbať sa.
Zdroj: iStock
Zdroj: Kaufland
Zdroj: Kaufland
Galéria k článku
Obsahuje odporúčania o strave, pohybe a zdravom jedálničku. Pripravila ho Potravinárska komora Slovenska (PKS) v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva a odborníkmi v oblasti výživy. „Úmrtnosť na Slovensku v dôsledku nesprávneho stravovania je 26 %, pričom priemer Európskej únie je 17 %. Stredná dĺžka života na Slovensku je takmer o štyri roky nižšia ako priemer v Únii. Zlé stravovanie prispieva k ochoreniam srdca, obezite a spôsobuje aj rakovinu. Nedostatočný príjem ovocia, zeleniny a vlákniny vedie k nedostatku vitamínov aj minerálov, čo negatívne vplýva na imunitný systém a trávenie,“ konštatoval gastroenterológ a odborník na výživu docent Peter Minárik.
Zdraviu prospešné stravovanie podľa Minárika neznamená, že sa ľudia musia vzdať obľúbených jedál. Pri výbere treba však myslieť na jednoduché pravidlá. „Zdravý jedálniček musí byť vyvážený a pestrý. Dominovať by v ňom mala rastlinná strava a potraviny bohaté na bielkoviny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse, hydine, rybách, vo vajciach, v mliečnych produktoch a strukovinách,“ dodal docent Minárik.
Anketa
Chceli by ste sa zdravšie stravovať?
- áno83%
- nie2%
- áno, uvažujem nad tým, ale myslím, že je to veľmi drahé9%
- áno, ale viac mi chutí rezeň4%
Hlasovanie bolo ukončené
Je dôležité, aby sa Slováci zamerali na zdravšiu stravu. „Potraviny, ktoré sa u nás vyrábajú, chovajú a pestujú sú bezpečné, kvalitné a chutné. Tak ako majú ľudia právo vedieť, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré konzumujú, privítajú aj informáciu o tom, že sú zdravé. Veríme, že z toho budú profitovať aj samotní potravinári, keďže ide o ich iniciatívu, ktorú plne podporujeme,“ povedal k projektu štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Vladimír Vnuk.
„Zdravý tanier sa neusiluje ľudí obmedzovať. Práve naopak, chce im dať slobodu v rozhodovaní, keďže informácie, na základe ktorých by sa ľudia mohli racionálne a zdravo stravovať, sú často ťažšie dostupné, málo komunikované či nedostatočne zrozumiteľné pre všetky skupiny obyvateľstva,“ dodala riaditeľka PKS Jana Venhartová.
