Reklama

Ako navariť bez lepku, laktózy a histamínu? 3 recepty od šéfkuchára pre každého!

Reklama

Varenie pre rodinu či priateľov je radosť, no potravinové intolerancie a alergie stravníkov môžu do prípravy spoločného jedla priniesť nečakané výzvy. Nejde však o niečo nemožné. Výživová poradkyňa zhrnula najdôležitejšie fakty o potravinových intoleranciách.

Počet prípadov potravinovej intolerancie rastie. Spôsobené to môže byť podľa imunoalergologičky Veroniky Mundokovej Csibovej zo Synlabslovakia množstvom konzervačných látok v strave, ale aj posunom v diagnostike. „Sliznica tráviaceho traktu je neustále zapálená látkami, ktoré konzumujeme. Nevieme sa tomu vyhýbať. Nie je možné každý deň jesť čerstvú stravu bez farbív a konzervantov. Nedá sa každý deň variť. Takže tých pacientov je oveľa viac,“ konštatovala.

Okolo potravinových intolerancií koluje množstvo mýtov. Niektoré sú neškodné, iné môžu zbytočne obmedzovať váš jedálniček.

Možno to niektorých prekvapí, no nie každá intolerancia sa dá odhaliť testami. „Laktózová intolerancia a celiakia sa dajú diagnostikovať, no pri iných intoleranciách alebo alergiách je najspoľahlivejšou metódou eliminačná diéta pod dohľadom odborníka. Mnohé komerčné testy zatiaľ nemajú dostatočné vedecké dôkazy,“ vysvetlila odborníčka na výživu Zuzana Líšková.

Príznaky intolerancie sa nemusia objaviť hneď, môžu prísť aj hodiny po jedle. „Na rozdiel od alergií, ktoré spúšťajú okamžitú reakciu, pri potravinových intoleranciách sa problémy môžu prejaviť až po niekoľkých hodinách alebo dokonca na druhý deň,“ spresnila expertka.

Viac sa dozviete vo videu:

Anketa

Máte intoleranciu na nejakú potravinu?

  • Na laktózu46%
  • Na histamín 32%
  • Na lepok 11%
  • Nie, nemám7%
  • Iné2%

Hlasovanie bolo ukončené

Niekedy môže pomôcť spracovanie potravín. Dokáže totiž v niektorých prípadoch ovplyvniť ich toleranciu. „Niektoré fermentované či spracované potraviny môžu byť pre ľudí s intoleranciou ľahšie stráviteľné. Napríklad kysnutý chlieb obsahuje menej lepku a dlho zrejúce syry menej laktózy, vďaka čomu ich niektorí ľudia lepšie znášajú,“ tvrdí Líšková.

Dajú sa intolerancie liečiť? Odpoveď expertky na výživu nájdete na ďalšej strane »»»

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.