Reklama

Ako by mal na jar vyzerať jedálniček? Zaraďte doň TIETO potraviny, radí nutričná špecialistka

S prichádzajúcim ročným obdobím nastáva aj obdobie mnohých byliniek. Ako ich môžeme využiť v jedálničku našich detí?

– Bylinky sú skvelým pomocníkom pri príprave jedál. Nielenže dodávajú jedlu „šmrnc“, ale sú aj plné prospešných látok (vitamíny, minerály, biologicky aktívne látky = antioxidanty). Stále však musíme mať na pamäti, že hovoríme o malých množstvách, a preto prínos týchto zložiek nie je v porovnaní s inými potravinami obzvlášť významný.

A ako ideálne obohatiť jedlá vybranými bylinkami?

– Fantázii sa medze nekladú. Bazalka sa hodí do cestovín alebo k paradajkám, petržlen (alebo pažítka) sa dá nadrobno nasekať do polievok, tymian je skvelý k pečeným zemiakom alebo ku grilovanej zelenine a levanduľa je úžasným doplnkom k dezertom alebo limonádam. Všetky bylinky môžete zmiešať s maslom a so štipkou soli a vytvoriť tak chutnú verziu bylinkového masla.

Pestovanie vlastných byliniek, či už v záhrade, alebo v kvetináči doma či na balkóne, je skvelá rodinná aktivita. Deti sa naučia, ako sa pestujú suroviny, ktoré konzumujeme, a že si vyžadujú starostlivosť. To môže viesť aj k uvedomelejšiemu správaniu a možno aj k menšiemu plytvaniu potravinami. Navyše si doma nazbierate bylinky bez pesticídov a postrekov.

Strana

3/3

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.
Reklama