Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako vybrať správne vajce?

Reklama

Už ste začali piecť na sviatky? Možno aj vás prekvapuje, koľko vajíčok na vianočné dobroty potrebujete. Viete však, aké kupujete? Aj tie v supermarketoch sa neodlišujú iba veľkosťou, ale i kvalitou, a teda sú viac alebo menej prospešné zdraviu. Pomôžeme vám zorientovať sa v nich.

Pri nákupe vajíčok si okrem ceny a veľkosti všímajte najmä kód. Prezradí vám, ako bola sliepka chovaná, čo priamo ovplyvňuje kvalitu vajec. Najdôležitejšie na kóde je prvé číslo. Ak je ním napríklad trojka, znamená to, že vajíčko pochádza z klietkového chovu.
Práve od sliepok z klietkových chovov pochádza väčšina vajec, ktoré kupujeme. Ich kvalita a výživová hodnota je však niekoľkonásobne nižšia ako z voľného chovu. Sliepky v klietkach prežijú v podstate celý svoj život v priestore 20 x 30 centimetrov. Výsledkom je napríklad to, že majú časté zlomeniny zoslabnutých kostí, takmer nemajú perie a trpia mnohými chorobami. Druhým údajom je pôvod vajíčka, označuje krajinu, v ktorej bolo vyprodukované, SK platí pre Slovensko. Nasleduje kód okresu, napríklad BA – Bratislava. Posledný údaj označuje farmu, kde sliepka vajíčko zniesla.

Chcete lepšie vajcia?

Asi dve tretiny sliepok sa u nás chovajú v klietkach. Na Slovensku máme aj desať podstielkových chovov, dva chovy s voľným výbehom a jeden ekologický chov. Biovajcia, označené číslom 0, musia spĺňať požiadavky, ktoré predpisuje osobitný zákon o ekologickom poľnohospodárstve. Nosnice musia mať voľný výbeh a kŕmené sú chemicky neošetreným krmivom. Ďalším systémom je chov v halách s možnosťou výbehu. Sú označené číslom 1. Vnútri sú bidlá, podstielka a hniezda. Cez deň sa môžu nosnice neobmedzene pohybovať vonku. Ďalším je chov v halách, na vajíčku je označenie 2. Podmienkou je pätnásť centimetrov dlhé bidlo a hniezda, ktoré sú umiestnené na jednotlivých poschodiach.

Kedy je čerstvé?

Vložte vajce do hrnčeka s vodou. Čerstvé sadne na dno, kým asi týždeň staré vajíčko sa mierne nakloní tupou stranou nahor. Ešte staršie stojí vo vode tupou stranou kolmo nahor. Ešte vždy sa však dá použiť.
Ak máte na vajíčko chuť, pokojne si ho doprajte, ale s mierou. „Bielkoviny, tuky, vitamíny a minerálne látky vo vajciach majú veľmi vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú takmer všetky látky potrebné pre náš organizmus,“ povedala Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Ale pozor, podľa zásad zdravej výživy by napríklad deti mali zjesť najviac štyri vajcia za týždeň, a to vrátane tých, ktoré sú použité v jedle či vo vianočnom pečive.

Porovnajte si ceny vajíčok

Najlacnejšie vajcia sú síce milosrdné k našim peňaženkám, ale nie k nášmu zdraviu. Odlišujú sa totiž podľa toho, z akého chovu pochádzajú. Rozdiely v cenách nie sú síce závratné, ale pocítime ich.
Najlacnejšie sú vajíčka od sliepok, ktoré sú chované v klietke. Najdrahšie sú, samozrejme, tie najkvalitnejšie
– vajíčka z ekologického chovu, a to viac ako dvojnásobne! Zisťovali sme priemerné ceny, za ktoré sa vajíčka predávali včera v supermarkete v hlavnom meste:
- Obyčajné vajcia (3) 10 ks, cena: 36,90 Sk (1,22 €) Obyčajné (3) 6 ks, cena: 22,90 Sk (0,76 €)

- Podstielkový chov (2) 10 ks, cena: 49,90 Sk (1,66 €) Podstielkový chov (2) 6 ks, cena: 29,90 Sk (0,99 €) Voľný chov (1) 6 ks, cena: 29,90 Sk (0,99 €)

- Omega vajcia (2) s obsahom zdraviu prospešných omega 3 mastných kyselín: 6 ks, cena 31,90 Sk (1,06 €)

- Voľný chov (1) 10 ks, cena: 49,90 (1,66 €)

- Biovajcia (O) 6 ks, cena: 59,90 Sk (1,99 €) (db)

Zopár tipov

- vajcia skladujte dolu hlavou
- tie, ktoré sú po záruke, nepoužívajte
- kontrolujte kódy na vajciach
- už pripravené nezohrievajte
- nepoužívajte špinavé vajcia

Vyberáme pre vás niečo PLUS