Reklama

Slovenské GASTRO SLÁVI úspech: Národný TÍM KUCHÁROV sa kvalifikoval na KULINÁRSKU OLYMPIÁDU

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Národný tím kuchárov Slovenska sa kvalifikoval na budúcoročnú kulinársku olympiádu v Nemecku
    Zdroj: https://www.facebook.com/watch/?v=632964184175726
    Reklama

    Slovensko dosiahlo medzinárodné uznanie. Národný tím kuchárov sa 16. mája kvalifikoval na vrcholné gastronomické podujatie - Kulinárske olympijské hry „IKA Culinary Olympics“, ktoré sa uskutočnia v dňoch 2. - 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte.

    Rovnako ako v športe, aj v gastronómii je snom majstrov zúčastniť sa na ňom aspoň raz za život. „Považujeme za veľkú česť a výzvu reprezentovať Slovensko. Naším cieľom je predstaviť a hájiť myšlienku Novej kuchyne Slovenska a najlepšie národné gastronomické tradície,“ povedal kapitán Národného tímu kuchárov Slovenska a šéfkuchár známeho košického rezortu Jozef Hromják.

    Zdroj: TOMAS JAKAB

    Národný tím kuchárov Slovenska.

    V kategórii národných tímov sa na olympiáde predstaví spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Ich súboje budú trvať štyri dni. Slovensko zabojuje o medailu 4. a 6. februára 2024 spolu s Talianmi, Angličanmi, Nórmi, Cyperčanmi a so Škótmi. V kategórii cateringových tímov bude zastupovať Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

    Anketa

    Zvyknete variť napríklad v nedeľu alebo počas sviatkov aj zložitejšie menu?

    Súťaž si vyžaduje maximálnu koncentráciu a veľkú dávku zručností. Na ceste na pódium sa kreatívne úspechy počítajú minimálne rovnako ako čistota pracoviska. Podstata úspechu však spočíva v silnom tímovom duchu a náročnej príprave. „Naša potrvá 8 mesiacov. Zahŕňa teoretickú edukáciu, vytvorenie dokonalého konceptu súťažného menu a kompozície ingrediencií, ako i spoločnú praktickú prípravu tímu na podujatiach národného i medzinárodného charakteru. Ide o náročný proces, v ktorom sa opierame o podporu partnerov a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov,“ povedal Hromják.

    Zdroj: TOMAS JAKAB

    Jozef Hromják a Andrej Róth pri servírovaní. (zľava)

    Hovorí, že ich hlavnou tréningovou baštou sa stane práve jeho domáca kuchyňa v košickom rezorte, kde plánuje naplno aplikovať ideu Novej kuchyne Slovenska. „Ako Národný tím kuchárov chceme posúvať slovenskú gastronómiu. Dať jej jasný koncept postavený na národných tradíciách a kulinárskych inováciách. Nová kuchyňa Slovenska je idea založená práve na kvalitných slovenských produktoch zhodnotených poctivým kuchárskym remeslom, spôsobom inšpirovaným našou krajinou,“ uzavrel renomovaný šéfkuchár Jozef Hromják.

    Vyjadrite svoj názor v komentároch pod článkom ►►►

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS