Reklama

FOTO Varil pre PRINCA CHARLESA, teraz je v Bratislave: To, čo servíruje Slovákom vás prekvapí!

Šéfkuchár Michal Šafárik vraj vstával o piatej ráno, aby pripravil mäso na plnenie zemiakov.

Zdroj: Anton Štefunko

Reklama

Bratislava má nový unikátny koncept, ktorý je založený iba na jednej ingrediencii. Dokáže vám, že aj obyčajný zemiak môže byť gastronomickým zážitkom. Vytvoril ho špičkový šéfkuchár Michal Šafarik, ktorý sa inšpiroval v zahraničí. Tam varil napríklad aj s Jamiem Oliverom.

Do Bratislavy sa rozhodol priniesť koncept, ktorý tu doteraz nemal obdobu. Reštaurácia Krumpla servíruje zákazníkom jedlá, základom ktorých sú zemiaky. Michal Šafárik ich povýšil z prílohy rovno na hlavnú ingredienciu. Nepridáva k nim iba omáčky, ale rovno plnohodnotné jedlo. V jedálnom lístku nájdete chilli con carne, curry, či pekingskú kačicu. A to všetko naservírované na zemiaku, ktorý vydlabú, vydlabanú hmotu ochutia a vrátia do zemiaku a na vrch pridajú hlavnú plnku.

Varil pre celebrity

Inšpiráciu na vytvorenie tohto konceptu Michal Šafárik našiel v zahraničí. Má za sebou skúsenosti, ktoré by mu závidel nejeden šéfkuchár. Vo Veľkej Británii spolupracoval s Jamiem Oliverom a Genarom Contaldom. Pripravoval ketering pre princa Charlesa a ďalších členov britskej kráľovskej rodiny, robil osobného kuchára na turné rôznych známych hudobníkov ako Chris de Bourgh, kapela Madness, raper 50-cent či DJ David Guetta. 

„Jedlo sme sa rozhodli pripravovať pre veľké masy ľudí a potrebovali sme, aby bolo rýchlo hotové,“ vysvesvetľuje Michal Šafárik. Zákazníci majú jedlo na stole do desiatich minút. Používajú špeciálnu odrodu zemiakov z Holandska, ktorú predpekajú niekoľko hodín. Ako sami hovoria, je to streetfoodový typ jedla. Šéfkuchár nevylúčil, že jeho koncept uvidíme na jednom z letných hudobných festivalov. Hoci majú otvorené len štyri mesiace, už sa stihli zúčastniť aj na jednom gastonomickom festivale.

Zemiak na všetky spôsoby

„Menu máme jednostranné, nehráme sa na reštauráciu so všetkým,“ hovorí šéfkuchár a zdôrazňuje, že to je zárukou čerstvosti. Pripravujú aj denné menu, ktorého súčasťou je každý deň aj polievka. Svoj tanier si môžete vyskladať podľa seba. Veľký jedáci si môžu dať celý zemiak, no je možné objednať si iba polovicu. Pridať si môžete aj ďalšie ingrediencie z ponuky jedálneho lístku.

Zdroj: Anton Štefunko

Tekvica plnená beef bourguinonom a zemiak s pekingskou kačičou.

„Do reštaurácie chodí aj veľa turistov a často si pýtajú niečo tradičné slovenské,“ prezradil Šafárik. Rozmýšľa, že bude pravidelne servírovať aj zemiaky s bryndzou. Zákazníci sa môžu tešiť aj na vianočnú špecialitu. Bude ňou pravdepodobne zemiak plnený morčacím mäsom.