Tip na Silvester: 6 najchutnejších zemiakových šalátov podľa najlepších šéfkuchárov
30. 12. 2024, 11:25
Určite máte svoj recept na zemiakový šalát, ktorý vám najviac chutí! Čo tak ale skúsiť niečo iné? Pre inšpiráciu ponúkame 6 receptov na zemiakový šalát od najlepších šéfkuchárov. A môžete vyskúšať aj netradičné recepty od celebrít. Takže hor sa do kuchyne!
Vojto Artz: Zemiakový šalát s citrónovou majonézou
Zdroj: anc
Šéfkuchár Vojto Artz má recept na zemiakový šalát s citrónovou majonézou.
Potrebujete: 8 zemiakov typu A, 2 žĺtky, 1 lyžica dijonskej horčice, šťava z 1 citróna, 150 až 200 ml slnečnicového oleja, 2 cibule, 4 uvarené vajcia, soľ, čerstvo namleté korenie, pažítka.
Zemiaky uvarte v šupe a nechajte vychladnúť.
Pripravte citrónovú majonézu: Dva žĺtky, 1 lyžicu dijonskej horčice, šťavu z 1 citróna, 150 až 200 ml slnečnicového oleja, soľ a čerstvo namleté korenie dajte do vyššej nádoby a tyčovým mixérom vymiešajte. Olej prilievajte po častiach a podľa potreby.
Nakrájajte očistené zemiaky na kocky, 2 cibule na plátky, 4 vajcia nadrobno a primiešajte majonézu. Pred podávaním šalát posypte nasekanou pažítkou a polejte olivovým olejom.
Klasický a overený recept od Zdeňka Pohlreicha na ďalšej strane >>>
Zdeněk Pohlreich: Overená klasika
Zdroj: PROFIMEDIA
Zdeněk Polhreich je stúpencom klasiky.
Potrebujete: zemiaky, čerstvú zeleninu - mrkvu, zeler, petržlen, cibuľu, sterilizované uhorky, mrazený hrášok, vajcia, domácu majonézu, soľ, korenie, dijonskú horčicu.
Ideálne deň vopred do polomäkka v osolenej vode uvarte zemiaky a zeleninu - mrkvu, zeler a petržlen. Po vychladnutí ich nechjte cez noc v chladničke.
Na druhý deň zemiaky olúpte a spolu s vopred uvarenou zeleninou nakrájajte na kocky. Do zmesi pridajte nakrájané sterilizované uhorky, hrášok, pokrájané vajcia uvarené natvrdo a nadrobno nakrájanú cibuľu. Tú je dobré vopred spariť horúcou vodou, aby ste ju zbavili intenzívnej chuti. Je možné použiť aj šalotku, ktorá je chuťovo jemnejšia. K nakrájaným ingredienciám pridajte domácu majonézu, dochuťte soľou, čiernym korením a trochou dijonskej horčice. Všetko poriadne premiešajte.
Jednoduchý a rýchly šalát: Recept na ďalšej strane >>>
Pavel Sapík: Jednoduchý zemiakový šalát
Zdroj: internet
Pavel Sapík stavil na jednoduchý recept.
Potrebujete: 1 kg zemiakov, 0,3 kg mrkvy, 0,1 kg zeleru, 0,1 kg hrášku, 1 veľkú cibuľu, 0,4 kg uhoriek, 3 lyžice horčice, 0,4 kg majonézy, soľ, mleté čierne korenie, cukor, petržlenová vňať, 5 uvarených vajec.
Uvarené a vychladené zemiaky nakrájajte na kocky, pridajte uvarenú a na kocky nakrájanú zeleninu, nakrájanú a sparenú cibuľu, uhorky, hrášok a všetko zmiešajte s majonézou. Ochuťte horčicou, nálevom z uhoriek, soľou, korením a štipkou cukru. Ozdobte vajíčkami nakrájanými na štvrťky a posekanou petržlenovou vňaťou.
Recept na zemiakový šalát bez majonézy na ďalšej strane >>>
Roman Paulus: Ľahký zemiakový šalát bez majonézy
Zdroj: internet
Roman Paulus robí šalát bez majonézy.
Potrebujete: 500 g šalátových zemiakov, 200 ml silného kuracieho vývaru, 50 ml rastlinného oleja, 100 g červenej cibule, 30 g plnotučnej horčice, soľ, ocot, čierne mleté korenie.
Zemiaky uvarte v šupke, olúpte a ešte teplé nakrájajte na kolieska. Všetky suroviny pridajte k zemiakom a prelejte ich teplým vývarom. Nechajte marinovať, občas zamiešajte. Šalát má byť skôr redší.
Recept na slovenský zemiakový šalát na ďalšej strane >>>
Marek Mráz: Slovenský zemiakový šalát
Zdroj: Škola varenia Radosť variť v Polus City Center
Marek Mráz urobil slovenský zemiakový šalát.
Potrebujete: 1kg šalátových zemiakov, 2 stredne veľké cibule, menší pohár uhoriek s nálevom, trochu olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, prípadne ocot.
Zemiaky uvarte v šupke, olúpte a nakrájajte na kocky. Pridajte na kocky nakrájené sterilizované uhorky a cibuľu, zalejte trochou nálevu z uhoriek a dochutíte soľou, korením, olivovým olejom. Môžete pridat i trochu octa.
Zemiakový šalát s jablkom: Recept na ďalšej strane >>>
Robert Loose: Lahôdkový zemiakový šalát s jablkom
Zdroj: Aline Derer
Robert Loose pridáva do zemiakového šalátu jablko.
Potrebujete: 3/5 šalátových zemiakov, 1/5 koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), nakladané uhorky, kyslé jablko, gothajská saláma, cibuľa, majonéza, horčica, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ocot, worcestrová omáčka.
Uvarené a vychladnuté zemiaky nakrájajte na kocky, pridajte nakrájanú uvarenú koreňovú zeleninu, uhorky, jablko, gothajskú alebo šunkovú salámu a cibuľku nakrájanú najemno. Zľahka premiešajte. Majonézu rozrieďte trochou nálevu z uhoriek, ochuťte korením, soľou, cukrom, horčicou a pridajte k zemiakom. Premiešajte. Nakoniec jemne dochuťte worcestrovou omáčkou, octom, prípadne dosoľte.