Šéfkuchár Massimo: Keď uvaríte takéto RAVIOLI, zamiluje sa do vás každý
13. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:51)

Keď rozmýšľame nad valentínskym receptom pre svoju lásku, myslíme obyčajne na niečo sladké. Podľa uznávaného talianskeho šéfkuchára Massima treba spraviť niečo lahodné, ale vôbec to nemusí byť zákusok. Pripravil pre nás recept na valentínske špenátové ravioli s hľuzovkou.
Zdroj: MARTIN DOMOK
Zdroj: MARTIN DOMOK
Zdroj: MARTIN DOMOK
Galéria k článku
Recept na špenátové ravioli s hľuzovkou a parmezánom
Túto pochúťku podáva šéfkuchár Massimo Attanasio vo svojej reštaurácii, ale môžete si ju pripraviť aj doma. Massimo upozorňuje, že treba použiť aj semolinovú múku, ktorá je v recepte, aby sa cesto nerozvarilo a nelepilo. Z týchto surovín pripravíte asi 10 kusov špenátových ravioli s priemerom 10 centimetrov. Naservírovať stačí 1-2 kúsky, ale buďte pripravení na to, že vaši stravníci budú chcieť pridať.
Ingrediencie na cesto:
500g hladkej múky typu 00
100 g semolinovej múky
4 celé vajcia
250 g žĺtkov v prášku alebo 12 žĺtkov
soľ a olej podľa potreby
Ingrediencie na plnku:
250 g syra ricotta
100 g baby špenátu
čierne korenie
muškátový orech
parmezán
maslo, cesnak, soľ na opečenie
Postup:
Najskôr urobíme cesto. V kuchynskom robote alebo ručne vymiestime všetky ingrediencie do hladkého cesta. Urobíme z neho guľu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodiny do chladničky.
Plnku si pripravíme tak, že špenát opečieme na panvici s maslom, trochou cesnaku a soli. Opečený špenát nakrájame na malé kúsky a zmiešame ho s ricottou. Do plnky pridáme ešte soľ a korenie podľa chuti a môžeme pridať aj trochu parmezánu. Nastrúhame do nej aj trochu muškátového orecha a premiešame, aby sa všetko spojilo. Plnku dáme do zdobiaceho vrecka a odložíme do chladničky.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 milimetre. Potrebujeme dva pláty. Jeden položíme na dosku. Formičkou s priemerom 10 cm si naznačíme toľko kruhov, koľko ravioli chceme robiť. Po obvode každého predznačeného kruhu potom vytláčame plnku zo zdobiaceho vrecka tak, aby vznikli dvojposchodové krúžky s prázdnym stredom. Do stredu každého kruhu dáme žĺtko.
Pripravené plnky so žĺtkami opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a prstami okolo utľapkáme, aby dnu nebol vzduch. Potom formičkou alebo kolečkom vyrežeme jednotlivé ravioli. Tie dáme do vriacej vody a varíme maximálne 2 minúty.
Uvarené ravioli ešte dáme na chvíľu na panvičku s hľuzovkovým maslom a posypeme parmezánom. Potom pridáme trochu vody a tak vznikne skvelá omáčka. Keď dáme ravioli na taniere, v panvičke ešte vylepšíme omáčku trochou masla, premiešame a keď má tú správnu konzistenciu, prelejeme ňou ravioli. Potom posypeme parmezánom a ozdobíme hľuzovkou, bazalkovým olejom a mikrobylinkami.