Jarná vitamínová bomba: Medvedí cesnak vás riadne prečistí!
3. 3. 2025, 14:04 (aktualizované: 3. 3. 2025, 14:05)
Pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: archív
Pesto z medvedieho cesnaku vám v chladničke vydrží niekoľko mesiacov.
Potrebujeme: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml olivového oleja, 50 g parmezánu, 10 g sezamových semienok, 2 g soli.
Postup: Medvedí cesnak umyjeme, spolu s olejom vložíme do mixéra a jemne rozmixujeme. Pridáme parmezán, soľ a sezamové semienka. Pár sekúnd ešte pomixujeme, snažíme sa však zachovať štruktúru semienka a kúsky syra. Hotové pesto dáme do skleneného pohára. Zmes zalejeme ešte trochou oleja, starostlivo uzavrieme a necháme v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.
Špenát z medvedieho cesnaku
Zdroj: Shutterstock
Špenát z medvedieho cesnaku je výborný a zdravý.
Potrebujeme: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľu, 1 vajce, 1 lyžicu olivového oleja, 20 g slnečnicovývh semienok, soľ.
Postup: Medvedí cesnak umyjeme, nakrájame nadrobno, rovnako tak aj cibuľku. Prdiáme na panvicu spolu so semienkami a soľou, zalejeme vodou. Na miernom ohni dusíme asi 20 minút. Na konci pridáme vajíčko a ešte chvíľu prehrejeme. Pred podávaním pokvapkáme olejom na dochutenie.
Rukolový šalát s medvedím cesnakom
Zdroj: Shutterstock
Rukolový šalát s medvedím cesnakom môže byť zdravou chutnou večerou.
Potrebujeme: hrsť rukoly, hrsť medvedieho cesnaku, 5 sušených paradajok, 100 g srvátkového syra, 1 šalotka, citrónová šťava, 2 lyžice oleja, soľ a korenie.
Postup: Rukolu i medvedí cesnak dôkladne umyjeme. Do misy k nim pridáme nakrájané sušené paradajky, šalotku alebo menšiu červenú cibuľu, srvátkový syr, citrónovú šťavu, olej, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Anketa
Zbierate medvedí cesnak?
- Áno, veľmi často.54%
- Občas si ho idem nazbierať. 22%
- Len výnimočne.8%
- Nechodím, ale kupujem ho na trhu.12%
- Nejem ho.4%
Hlasovanie bolo ukončené
