Slabá zima totálne pomýlila prírodu: Zdravá pochúťka vyrástla o dva mesiace skôr!
20. 2. 2020, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:35)

Zdroj: Martin Mikláš
Mimoriadne teplé počasie spôsobilo, že jedna z najzdravších byliniek vykukla spod zeme mimoriadne skoro. Minulý rok to bolo až v apríli. V teplejších oblastiach s dostatkom slnka a vlhkosti si môžete medvedí cesnak na chlebík nazbierať už teraz.
Zdroj: Martin Mikláš
Zdroj: Martin Mikláš
Zdroj: Martin Mikláš
Galéria k článku
Medvedí cesnak je prvou jarnou rastlinou, ktorú si môžete natrhať a zjesť. Takže tento rok prišla jar už vo februári. Stačí ísť na prechádzku k bratislavskému Draždiaku. Tam nájdete celé polia snežienok a niekde aj pekne vyrastený medvedí cesnak. Upozornil nás na to náš čitateľ a fanúšik tejto zdravej pochúťky Mikuláš Prokop. Zvyčajne rastie až v marci či apríli, ale tento rok je všetko inak.

Vybrali sme sa teda do Petržalky a pri jazerách sme stretli hneď niekoľko ľudí, ktorí hľadali medvedí cesnak. Nemusíte sa báť zbierať ho, okrem území so stupňom ochrany viac ako 2 ho môžete trhať všade. „Patrí však pod všeobecnú ochranu rastlín a živočíchov, čo znamená, že pri trhaní nesmiete poškodiť celú rastlinku,“ pripomína Prokop.
Zdroj: Martin Mikláš
Mimoriadne teplé počasie spôsobilo, že jedna z najzdravších byliniek vykukla spod zeme mimoriadne skoro.
Ak si natrháte trochu cesnaku pre vlastnú spotrebu, je to v poriadku. V petržalskom lesíku sme stretli pani Jarmilu (64), ktorá si na prechádzke nazbierala „medveďa“ na pizzu a privoniavala ku každému lístku. „Keď privoniate, nepomýlite si cesnak s konvalinkovými listami, ktoré sú na rozdiel od zdravého medvedieho cesnaku jedovaté,“ vysvetlila Petržalčanka Jarmila.
Pri Draždiaku sme stretli aj Boženu a Martina s prázdninujúcim synom Lukášom (10) a dcérkou Lilien (4). Nadšene zbierali snežienky aj medvedí cesnak. Už sa tešili, ako si ho doma dajú na chlebík s maslom. „Zatiaľ je ho málo, keď sa rozrastie, urobím pesto,“ pochválila sa Božena. Martin zasa varí perfektnú cesnakovú polievku. Tento zelený jarný zázrak má nielen vynikajúcu korenistú chuť, ale aj liečivé účinky.
Zdroj: Martin Mikláš
Mimoriadne teplé počasie spôsobilo, že jedna z najzdravších byliniek vykukla spod zeme mimoriadne skoro.
Recepty nájdete na ďalšej strane »
Chutné pesto na cestoviny
Zdroj: medvedicesnak.sk
Pesto môžete dať na cestoviny aj na lososa.
Tento zelený jarný zázrak má nielen vynikajúcu korenistú chuť, ale aj liečivé účinky. Jeden z najlepších spôsobov ako z neho vyťažiť čo najviac, je urobiť si pesto.
Potrebujete: Čerstvo natrhaný medvedí cesnak, orechy (vlašské, lieskové, kešu, podľa osobnej preferencie), olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový a pod.), soľ, čili, citrón
Príprava: Medvedí cesnak vložte do sitka a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistite. Pri peste nebudete bylinku spracovávať tepelne ani v alkohole, preto je potrebné ju poriadne umyť. Umytý cesnak nechajte chvíľu usušiť. Vložte ho do vysokej nádoby a mixujte ručným mixérom. Pridajte soľ, citrón a olivový olej.
Všetky suroviny vrátane pomletých orechov môžete pomiešať aj naraz. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté. Pesto uskladnite v chladničke a ochuťte si ním napr. cestoviny.
Cesnaková polievka zahreje aj vonia
Zdroj: medvedicesnak.sk
Takéto množstvo lístkov vám stačí.
Polievka z medvedieho cesnaku krásne vonia a jej príprava je jednoduchá. Ingrediencie si môžete meniť podľa chuti. Môžete pridať aj mrazený hrášok.
Potrebujete: hrsť medvedieho cesnaku, 1 väčší zemiak, 1 cibuľu, olivový olej, soľ, čierne korenie, trochu sladkej smotany.
Príprava: Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Prihoďte nakrájaný zemiak a nasekaný medvedí cesnak. Zalejte vodou, aby bolo všetko zakryté. Osoľte a okoreňte, miešajte a varte asi 20 minút. Rozmixujte ponorným mixérom, polievku môžete zjemniť smotanou.
Ako si medvedí cesnak zachová účinky 2 roky
Zdroj: medvedicesnak.sk
Listy najskôr riadne umyte.
Z medveďa, ako túto bylinku fanúšikovia tiež volajú, si môžete urobiť aj liečivú tinktúru. Takto sa dá bylinka uskladniť aj na dva roky.
Potrebujete: fľašu vodky alebo iného tvrdého alkoholu so 40 % obsahom alkoholu a hrsť čerstvo natrhaných listov medvedieho cesnaku.
Príprava: Poriadne umyté listy medvedieho cesnaku nechajte presušiť. Listy nakrájajte na malé kúsky a vložte do prázdnej fľaše. Dolejte alkoholom po okraj fľaše. Zatvorte a poriadne fľašou zatraste, aby sa všetok vzduch dostal hore. Lúhujte dva týždne. Denne si dajte 10 až 15 kvapiek do vody. Trvanlivosť tinktúry je 2 roky.
Viac receptov nájdete na stránke medvedicesnak.sk