VÍKENDOVÉ VARENIE: Tradičná slovenská klasika je super! A k tomu diskontné ceny v Lidli
24. 8. 2023, 9:16 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:12)
Cudzokrajné kuchyne sú chutné a lákavé, ale občas dobre padne aj domáca slovenská klasika! Máme pre vás 4 recepty, ktoré určite nesklamú. Takže nakúpte v Lidli za diskontné ceny a pusťte sa do toho!
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Mrkvová polievka s haluškami
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Mrkvová polievka je rýchla, zdravá a chutná.
30 min.
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 4 mrkvy, maslo, 1 jarná cibuľka, 0,8 litra vody, 1 kocka bujónu, vegeta, soľ, mleté čierne korenie
Na halušky: 1 vajce, detská krupica, petržlenová vňať, soľ
Postup: Mrkvy očistíme, umyjeme a nastrúhame najemno. Cibuľku nakrájame na kúsky a opražíme na masle. Pridáme nastrúhanú mrkvu, premiešame a asi 4 minúty dusíme. Zalejeme vodou, pridáme zeleninový bujón a dáme variť asi na 5 minút. Dochutíme soľou, korením, prípadne vegetou. Zatiaľ v miske rozmiešame vajíčko s krupicou a nasekanou petržlenovou vňaťou a posolíme. Zmes musí byť hustejšia. Najprv vyskúšame prvú halušku nabrať na malú čajovú lyžičku a spustiť do variacej sa polievky. Keď všetky halušky vyplávajú hore, polievka je hotová.
Recept na tradičný perkelt na ďalšej strane
Kurací perkelt
Zdroj: Dušan Křístek
Kurací perkelt s haluškami majú radi dospelí aj deti.
110 min.
nízka náročnosť
5 porcií
Suroviny: cca 500 g kuracích pŕs, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky, podľa chuti soľ, 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia, 1 čajová lyžička drvenej rasce, 1 čajová lyžička kurkumy
Postup: Kuracie mäso pokrájame na kocky. Aby chutilo jemnejšie, naložíme ho do oleja a korenia. Do mäsa pridáme dve polievkové lyžice olivového oleja a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme pár hodín v chladničke odležať. Pokrájame cibuľu a s vytlačeným cesnakom ju speníme na masle. Do jemne opraženej cibule pridáme lyžicu červenej papriky a zamiešame. Pridáme kuracie mäso a zamiešame. Necháme chvíľku restovať, premiešame a pridáme všetko korenie aj soľ. Odokryté mäso asi 10 minút restujeme a potom pod pokrývkou podusíme asi 10 minút. Potom pridáme asi 2 deci horúcej vody a mäso dusíme domäkka. Ku koncu dusenia vymiešame šľahačkovú smotanu s lyžicou hladkej múky. Už do mäkkého mäsa pridáme túto zálievku. Necháme ešte mierne prevariť. Kurací perkelt podávame s domácimi haluškami alebo s cestovinami.
Španielsky vtáčik znie exoticky, ale je náš! Recept na ďalšej strane
Španielsky vtáčik
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Španielsky vtáčik vždy chutí.
60 min.
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 700 g hovädzieho stehna, 3 vajcia, 2 mrkvy, 100 g slaniny, 3 kyslé uhorky, podľa chuti olej, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, horčica
Postup: Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na plátky. Pripravíme si mrkvu, slaninu, kyslé uhorky, cibuľu. Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a doprostred každého dáme plátok vajca, mrkvy, uhorky a slaniny. Pomocou špáradiel alebo ihiel stočíme závitky a obalíme ich v hladkej múke. Závitky dáme do kastróla, v ktorom sme na oleji orestovali cibuľku, a opečieme ich z každej strany. Podlejeme vodou, osolíme a zakryté dusíme, kým mäso nie je mäkké. Ak treba, nakoniec omáčku zahustíme hladkou múkou. Podávame s ryžou alebo so zemiakmi.
Bez sladkosti to nejde! Recept na ďalšej strane
Slivkový osúch
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slivkový osúch je klasika!
105 min.
stredná náročnosť
14 porcií
Suroviny: 30 g droždia, 100 g kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 2 vaječné žĺtky, 1 celé vajce, trochu soli, 80 g masla, 200 g hladkej múky, 200 g hrubej múky, 800 g odkôstkovaných sliviek
Postup: Do väčšej nádoby dáme cukor a droždie. Rozmiešame a necháme rozpustiť. Postupne pridávame žĺtky, vajce, soľ, roztopené maslo, vlažné mlieko, hladkú múku. Miesime približne 10 minút. Pridávame hrubú múku, až kým cesto nie je hladké a lesklé. Necháme ho 30 minút vykysnúť. Potom cesto vložíme na plech, rovnomerne rozložíme a opäť necháme ešte 10 minút kysnúť. Potom naň poukladáme nakrájané a odkôstkované slivky. Pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút. Hotové môžeme posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom.