Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Dámy, niečo dobré k MDŽ za diskontné ceny Lidla

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Navarte si podľa špičkových kuchárov známych z TV obrazoviek Martina Nováka a Zdeňka Pohlreicha
    Reklama

    Dámy, v piatok oslavujete Medzinárodný deň žien! Máme pár receptov, podľa ktorých môžete pripraviť rodine a blízkym pohostenie. Alebo, páni, čo keby ste sa pochlapili a navarili tentokrát vy? Nakúpte predtým za diskontné ceny v Lidli a budete to mať aj za dobré peniaze.

    Zeleninová polievka pottage podľa Kluci v akci

    Zdroj: Shutterstock

    Zeleninová polievka je v tomto čase naozaj to pravé.

    75 min
    nízka náročnosť
    7 porcií

    Zdroj: ČT

    Kluci v akcii je obľúbená kuchárska relácia Českej televízie.

    Suroviny: 250 g mrkvy, 250 g póru, 250 g zemiakov, 150 + 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 0,7 l vody, 0,7 l smotany
    Na krutóny: 3 lyžice masla, hrsť petržlenovej vňate, 2-3 strúčiky cesnaku, 6 toastových chlebov.

    Postup: Mrkvu a pór nakrájame na menšie kusy a na masle (150 g) pomaly orestujeme. Chvíľu podusíme pod pokrievkou. Ošúpané zemiaky nakrájame na väčšie kúsky, pridáme k mrkve a póru, osolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Varíme domäkka asi 30 minút. Uvarenú zeleninu prepasírujeme (alebo rozmixujeme). Polievku znovu privedieme do varu, vlejeme smotanu, dochutíme a povaríme ešte 5-10 minút. Odstavíme a vmiešame zvyšok (50 g) masla.

    Krutóny pripravíme tak, že v panvici rozpustíme maslo, na ňom zľahka prehrejeme nasekanú petržlenovú vňať a roztlačený cesnak. Mašľovačkou alebo štetcom natrieme maslom, z ktorého sme odstránili cesnak, toastové chleby z oboch strán. Toasty nakrájame na kocky 1 × 1 cm a na panvici ich nasucho opečieme. Pred podávaním pridáme do polievky.

    Rezne nachystal Zdeněk Troška: Recept na ďalšej strane! >>>

    Zapečené rezne so zemiakmi podľa Zdeňka Trošku

    Zdroj: archív

    Zapečené rezne Zdeňka Trošku.

    55 min
    nízka náročnosť
    8 porcií

    Zdroj: archív

    Zdeněk Troška sa netají tým, že má rád jedlo.

    Suroviny: 8 plátkov mäsa (kuracie alebo bravčové), 4 vajcia, strúhanka, obľúbená zmes korenín, olej na vyprážanie, 0,5 – 1 kg zemiakov, 250 ml smotany na šľahanie, soľ a korenie

    Postup: Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v strúhanke. Tú môžeme do rezňov aj zaklepať. Rozšľaháme vajcia s lyžičkou korenia a namáčame v nich mäso. Na panvici rozpálime olej a sprudka na ňom opečieme rezne z oboch strán do zlatohneda. Potom rezne vložíme do pekáča alebo do zapekacej misy a zakryjeme ich zemiakmi, ktoré sme ošúpali a nakrájali na kolieska. Osolíme a zalejeme smotanou na šľahanie. Môžeme posypať aj nastrúhaným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov, kým zemiaky nezmäknú a nemajú chrumkavú zlatistú kôrku.

    Špecialita podľa skladateľa Rossiniho: Recept na ďalšej strane >>>

    Morčacie prsia Rossini na brokolicovej placke

    Zdroj: shutterstock

    Morčacie prsia s kačacou pečeňou sú super špecialitou.

    35 min
    stredná náročnosť
    2 porcie

    Suroviny: 2 plátky morčacích pŕs, 100 g pečene z vykŕmenej kačice, 100 g šampiňónov, 100 ml červeného vína, 1 brokolica, 2 vajíčka, 100 g zemiakov, 100 g syra gouda, strúhanka, soľ, čierne mleté korenie, hladká múka, olej

    Postup: Ošúpané a nakrájané zemiaky varíme v slanej vriacej vode. Päť minút pred dovarením pridáme brokolicu. Po dovarení scedíme, schladíme studenou vodou a znovu scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu, nasekáme na menšie kúsky, pridáme vajíčko, strúhanku, nastrúhaný syr a dosolíme. Vytvarujeme hrubšie placky a dáme ich do mrazničky.

    Na miernom plameni restujeme plátky morčacích pŕs. V polovici pečenia pridáme na panvicu očistenú pečienku a šampiňóny. Pečienku aj morčacie plátky niekoľkokrát obrátime, a keď budú mať peknú farbu po pečení, podlejeme ich vínom. Panvicu odstavíme z ohňa.

    Z mrazničky vyberieme placky, obalíme ich v trojobale a vypražíme. Ukladáme na tanier spolu s prehriatymi plátkami pŕs, pečienkami a so šampiňónmi. Celé podlejeme omáčkou z panvice.

    Zdeněk Pohlreich má recept na banánový koláč: Nájdete ho na ďalšej strane >>>

    Banánový koláč Zdeňka Pohlreicha

    Zdroj: archív

    Banánový koláč nie je úplne bežný.

    40 min
    stredná náročnosť
    16 porcií

    Zdroj: profimedia

    K MDŽ sme použili aj recept Zdeňka Pohlreicha.

    Suroviny: 3 banány, 250 g hladkej múky, 100 g trstinového cukru, 25 g masla, 3 lyžice kakaa, 3 vajcia
    Na krém: kokosové mlieko, smotana, kokos, kukuričný škrob, cukor, rum

    Postup: V mise zmiešame maslo, cukor a vajcia, vyšľaháme. Pridáme múku a kakao, vypracujeme cesto. Prelejeme do tortovej formy a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov.

    Pripravíme krém: Do hlbokej panvice nalejeme kokosové mlieko, prisypeme strúhaný kokos, cukor a zalejeme smotanou. Premiešame a privedieme do varu. Vo vode premiešame trochu kukuričného škrobu, prilejeme ku zmesi a za stáleho miešania varíme zhruba 3 minúty, pokiaľ krém nezhustne. Prilejeme rum, premiešame a odstavíme.

    Po polhodine vyberieme korpus z rúry, natrieme naň krém a ozdobíme ho nakrájanými banánmi. Tie posypeme trstinovým cukrom a skaramelizujeme flambovacou pištoľou. Ak sa toho obávate, flambovanie vynechajte.

    Prečítajte si tiež: