Ktorú dubajskú čokoládu si kúpiť? Expertka vybrala najlepšiu a tiež NAJHORŠIU: TEJTO sa vyhnite
30. 3. 2025, 17:46

Zdroj: mh
Nájdete ju už takmer v každom reťazci, na sociálnych sieťach sa jej vyhnúť nedá. Dubajská čokoláda sa vďaka pár videám stala hitom internetu doslova cez noc. Zelená pistáciová hmota a chrumkavá náplň zlákali tisícky ľudí, ktorí túžili túto pochúťku ochutnať. V čom spočíva jej kúzlo? Otestovali sme za vás dostupné značky. Pozrite, ktorá dopadla v porovnaní najlepšie.
Zdroj: foto by: Natália Jakubcová
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Galéria k článku
Myslíte si, že sú všetky rovnaké a ste radi, že sa vám hocijakú podarilo v obchode uchmatnúť? Omyl. Zložením aj chuťou sa rôzne dubajské čokolády veľmi líšia. Ich zloženie by pritom malo byť celkom jednoduché. Čo si na obale okrem nápisu „dubajská“ treba všimnúť ešte pred kúpou? „Dubajská čokoláda sa štandardne skladá z 2 hlavných zložiek - čokolády a pistáciovej náplne. Pri čokoláde si všímame hlavne podiel kakaa - pri kvalitnej horkej čokoláde vidíme v zložení len cukor, kakaové maslo a kakaovú hmotu, pričom pri mliečnej čokoláde vidíme aj mliečnu zložku - napr. sušené plnotučné mlieko a podiel kakaa je zvyčajne nižší, okolo 30 %,“ uviedla nutričná špecialistka Judita Tkáčová.
Náplň dubajskej čokolády sa skladá najmä z pistáciového krému (ideálne 100 % pistácie), zo sézamovej pasty tahini, z kadayifu - teda chrumkavých vlákien, ktorými je náplň charakteristická, a ktoré sa skladajú len zo pšenice, z vody a zo soli + z ďalších látok, ako sú emulgátor (štandardne sójový lecitín) alebo prírodná aróma. „Následne môžeme v zložení pozorovať rôzne ďalšie zložky, ktoré nie sú zo strany spotrebiteľa až také žiaduce, ako je napr. palmový tuk alebo rôzne farbivá, prípadne rôzne ,vylepšenia' v podobe jedlého zlata alebo jahodovej pasty,“ upozorňuje Tkáčová.
Ktorú sa teda oplatí okoštovať? Redakcia denníka Plus JEDEN DEŇ sa rozhodla podrobiť niekoľko značiek testu. Vybrali sme šesť dubajských čokolád od rôznych výrobcov a v rôznej cene. Tieto vzorky sme dali následne posúdiť expertke na výživu Judite Takáčovej. A výsledok? Ak chcete skutočný zážitok, budete si musieť priplatiť. Najlepšie zložením obstála (pri porovnaní gramáže) najdrahšia z čokolád.
Ako dodáva odborníčka, netreba zabúdať, že aj dubajská čokoláda je len čokoláda - ide o sladkosť s vysokým podielom tukov aj cukrov a teda aj s vysokou energetickou hodnotou. „Je v poriadku ju ochutnať a dať si ju sem-tam ako pochúťku v rámci inak pestrej stravy, avšak jej pravidelná konzumácia vo veľkom množstve bude mať rovnaký efekt ako konzumácia akýchkoľvek iných sladkostí,“ uviedla nutričná terapeutka.
Zároveň dodáva, že pred kúpou sa skutočne treba zamyslieť nad zložením a nielen nad vzhľadom tejto populárnej pochúťky. „Myslím si, že celý ten ošiaľ okolo dubajskej čokolády je ozaj skôr len ošiaľ, keď jedia najmä oči. Na to, aby sme si dubajskú čokoládu ozaj vychutnali, musíme mať v prvom rade radi pistácie - veľa ľudí si totiž po jej ochutnaní uvedomí, že vlastne pistácie nemusí a čokoláda im nechutí. Na druhej strane - samotné pistácie sú nutrične veľmi bohatými orechmi s vysokým podielom bielkovín aj vlákniny, vitamínu B6, kyseliny listovej, horčíka, ale aj železa a zinku,” podotkla.
Anketa
Ochutnali ste už dubajskú čokoládu?
- Áno a je super32%
- Áno, ale nechutí mi 22%
- Nie, ale chcel/chcela by som 15%
- Nie, ani nechcem 29%
Hlasovanie bolo ukončené