Reklama

Vedci určili 10 najzdravších potravín: Ôsma priečka vás prekvapí, deviatku asi vyhadzujete!

Ktoré z najzdravších potravín na svete máte vo svojom jedálničku?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zdravé jedlo môže znamenať pre každého niečo iné. Dá sa vôbec určiť, ktoré potraviny sú najzdravšie? Britská BBC na základe vedeckých štúdií zostavila rebríček najzdravších potravín, ktoré sú z hľadiska výživy najprospešnejšie. Ktoré z nich máte vo svojom jedálničku?

Autori rebríčka vychádzali hlavne zo štúdie kórejských vedcov, ktorí skúmali viac ako tisíc surových, teda nespracovaných potravín a hodnotili v nich obsah vitamínov, minerálov a aj to, či sú namixované tak, aby nášmu telu prospievali. Štúdiu doplnili o údaje z Poľnohospodárskej výskumnej služby pri Ministerstve poľnohospodárstva v USA aj o informácie z päťdielnej Encyklopédie jedla a zdravia. V stovke top potravín sú najmä zelenina, ovocie, orechy, ryby a morské plody, ale aj niečo, čo vás prekvapí - bravčová masť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 6:42
Remaining Time 6:42
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Igor Bukovský - Jedlo ako liek

     

    V prvej päťdesiatke bolo veľa rýb, mušlí a strukovín. Dôstojné priečky zaujali aj rôzne druhy listovej zeleniny a byliniek. Zaujímavosťou je, že špenát sa v rebríčku objavil až dvakrát. Mrazený je na 24. priečke a čerstvý až na 45. Je to preto, že keď sa čerstvý špenát skladuje v izbovej teplote, stráca výživovú hodnotu. Mrazený si živiny udrží. Z byliniek sú top petržlen, žerucha, koriander a bazalka, ale aj púpavové listy, ktoré sú skvelým zdrojom vitamínu A, vitamínu C a vápnika.

    Rebríček nájdete na ďalšej strane » 

    10. miesto: Chňapáč

    Zdroj: Shutterstock

    Chňapáč má veľa zdravých tukov.

    Táto morská ryba je bohatá na rôzne prospešné živiny vrátane zdravých tukov.

    9. miesto: Vňať červenej repy

    Zdroj: Shutterstock

    Čo robíte s vňaťou červenej repy? Vyhadzujete? Chyba! Pripravujete sa o vzácne živiny. Použite vňať červenej repy do šalátu.

    Listy z tejto koreňovej zeleniny sú nabité vápnikom, železom, vitamínom K a skupinou vitamínov B, najmä riboflavínom.

    8. miesto: Bravčová masť

    Zdroj: Shutterstock

    Najväčšie prekvapenie rebríčka: bravčová masť.

    Výborný zdroj minerálov, vitamínov B a nenasýtených mastných kyselín.

    7. miesto: Mangold

    Zdroj: archív

    Mangold chuťou pripomína špenát.

    Táto listová zelenina má vysoký obsah minerálov a vitamínov a takisto betalainov – rastlinných farbív s antioxidačnými účinkami. Chuťou pripomína špenát.

    6. miesto: Tekvicové semienka

    Zdroj: archív

    Sú chutné a bohaté na železo aj mangán.

    Jadrá tekvice sú bohaté najmä na železo a mangán.

    5. miesto: Chia semienka

    Zdroj: Shutterstock.

    Chia semienka si môžete pridať do jogurtu či iných pochúťok.

    Obsahujú množstvo vlákniny, proteínov, kyseliny a-linoleovej a vitamínov.

    4. miesto: Platesa

    Zdroj: Shutterstock

    Zoznámte sa: jedna z najzdravších rýb na svete.

    Táto jedna z najzdravších rýb je mimoriadne bohatým zdrojom dôležitého vitamínu B1.

    3. miesto:  Ostriež

    Zdroj: Profimedia

    Ostriež je bohatý na bielkoviny a má málo nasýtených tukov.

    Táto ryba žije v hlbinách Atlantiku. Je bohatá na bielkoviny a má málo nasýtených tukov.

    2. miesto: Čerimoja

    Zdroj: wikipedia

    Toto ovocie je cenným zdrojom vitamínov A, C, B1 aj B2 a tiež draslíka.

    Pôvodom juhoamerické ovocie sa nazýva anona trojlupienková, ľudovo čerimoja. Je cenným zdrojom vitamínov A, C, B1 aj B2 a tiež draslíka.

    1. miesto: Mandle

    Zdroj: Shutterstock

    Niekoľko sladkých mandlí by sme mali zjesť každý deň, ale pozor, horké mandle obsahujú kyanovodík, ktorý je pre človeka smrteľne nebezpečný. 70 takýchto mandlí dokáže zabiť dospelého človeka.

    Obsahujú prospešné nenasýtené mastné kyseliny, sú zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a minerálov, ako je železo, vápnik, horčík či zinok.

    Mohlo by vás zaujímať: