TÚTO časť kuraťa NIKDY nejedzte! Hromadia sa v nej parazity a baktérie
28. 3. 2025, 17:45
Kuracie mäso kraľuje na stoloch slovenských domácností a je jedným z najčastejšie používaných. Mnohí ľudia oceňujú jeho všestrannosť a cenovú dostupnosť. Nie všetky časti porcie tejto hydiny by však mali skončiť na našich tanieroch.
Hydinové mäso, hoci je veľmi obľúbené, si vyžaduje osobitnú starostlivosť pri výbere a príprave. V niektorých jeho častiach sa môžu nachádzať baktérie a parazity a tepelná úprava nie vždy stačí na ich odstránenie, uvádza Onet.pl.
Napríklad kuracie pľúca sa považujú za jednu z najproblematickejších častí. Problematickosť je spôsobená prítomnými organizmami, ktoré sú také odolné, že ani vysoké teploty pri varení ich vždy nezneškodnia. Prehltnutie kuracích pľúc môže viesť k nepríjemným príznakom, ako je malátnosť.
Problémy môže narobiť aj pečeň. Obsahuje totiž množstvo cholesterolu a tiež sa v nej môžu zdržiavať baktérie známe ako kampylobaktéria. Konzumácia pečene sa neodporúča najmä tehotným ženám.
Aj ostatné časti kurčaťa si vyžadujú opatrnosť. Kuracie hlavy sú miestom, kde sa môžu hromadiť parazity aj škodlivé látky. Ideálne nie sú ani kuracie krky, ktoré obsahujú veľa lymfatických uzlín. Otázne sú potom aj droby, tie totiž môžu obsahovať zvyšky liečiv, ktoré boli kurčatám podávané počas rastu. Okrem toho tam však môžeme nájsť aj červy či baktérie.
Nadmerná konzumácia týchto častí môže mať nepriaznivé účinky na organizmus. Hoci jednorazová konzumácia zvyčajne nie je škodlivá, pravidelná konzumácia hláv alebo tzv. lariev zvyšuje riziko, že sa do ľudského tela dostanú nežiaduce chemické látky.
Najnebezpečnejšia časť
Je potrebné pripomenúť, že osobitné nebezpečenstvo sa spája s husím alebo kuracím chvostom - miestom, ktorým vták vylučuje (známe tiež ako krp). Práve tu sa môžu parazity hromadiť v najväčšom množstve. Odborníci odporúčajú, aby sa táto časť mäsa zo zdravotných dôvodov jednoducho odstránila a nepoužívala sa pri varení.