Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Polievka od Petry Dubayovej, rybie soté od Gizky Oňovej: Vyskúšajte vianočné menu celebrít

Reklama

Jana Pustayová

Hlavná editorka

Kapustnica, ryba a zemiakový šalát. To je slovenská vianočná klasika. Čo tak vyskúšať tento rok niečo iné? Veď stereotyp omrzí, občas to chce zmenu. Ešte máte čas nakúpiť všetko potrebné. Ponúkame vám preto recepty od známych kuchárov, laikov i profesionálov. Možno vás inšpirujú...

Rybacia polievka nabielo podľa šéfkuchára Martina Nováka

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C9KF6Z6KWIZ/

Martin Novák má recept na rybaciu polievku.

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 60 minút

Potrebujete: hlavy zo 4 kaprov, koreňovú zeleninu, bobkový list, smotanu, soľ, korenie, citrónovú šťavu

Zdroj: archív Dobré jedlo

Výdatná rybacia polievka od šéfkuchára.

Postup: Hlavy z rýb – kaprov (bez očí a žiabrov) uvarte s koreňovou zeleninou a s bobkovým listom vo vývare. Potom mäso oberte. Zmes rozmixujte na krémovú polievku. Pridajte do nej 33- a viacpercentnú smotanu. Polievku zredukujete a dochuťte soľou a korením. Pred podávaním dajte do taniera citrónovú šťavu prípadne aj krutóny.

Hríbovo-rybacia polievka s krúpami Petry Dubayovej

Zdroj: TV MARKÍZA

Petra Dubayová v polievke kombinuje hríby a ryby.

Príprava 10 minút, varenie 2 hodiny

Potrebujete: 1 rybaciu hlavu (z vianočného kapra), hrsť sušených hríbov, pár sušených sliviek, hrsť jačmenných krúp (perličky), 1 smotanu na šľahanie, trocha sardelovej pasty, soľ, mleté čierne korenie, čierne korenie celé

Zdroj: archív

Polievka podľa známej herečky.

Postup: Rybaciu hlavu varte vo vode s celým čiernym korením asi 1,5 hodiny. Potom hlavu vyberte, do vývaru pridajte sušené hríby, slivky a krúpy, varte pol hodiny. Nakoniec vmiešajte smotanu na šľahanie a sardelovú pastu. Osoľte, okoreňte podľa chuti a nechajte zovrieť.

Netradičné recepty na ryby na ďalších stranách >>>

Kapor po ázijsky Pavla Nového

Zdroj: archív

Herec Pavel Nový stavil na exotickejšie chute.

4 porcie, príprava 10 minút, pečenie 15 minút

Potrebujete: filetu z polovice kapra, wasabi, cesnak, hladkú múku, korenie podľa chuti (červenú papriku, koriander…), olej

Zdroj: shutterstock

Skúsite kapra na ázijský spôsob podľa Pavla Nového?

Postup: Kapra stiahnite z kože a pozdĺž rebier urobte plytké zárezy. Rybu osoľte, do zárezov votrite wasabi a vložte plátky nakrájaného cesnaku. Takto pripravenú polovicu kapra obaľte v hladkej múke zmiešanej s korením podľa chuti. Prudko ho opečte na rozpálenom oleji. Rybu môžete aj nakrájať na kúsky, a tak pripraviť podľa receptu.

Rybie soté od Gizky Oňovej

Zdroj: ago

V kuchyni je ako doma: K vareniu Gizku Oňovú priviedla už v detstve babka.

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút.

Potrebujete: 500 g rybacieho filé, 200 g krabích tyčiniek, 2 cibule, 5 PL oleja, 1 mrkvu, 1 červenú papriku (kapiu), 1 dl červeného vína, 1 PL mletej červenej papriky, 2 KL korenia na ryby

Zdroj: Shutterstock

Gizka Oňová ponúka recept na netradičné rybie soté.

Postup: Na oleji speňte cibuľu, pridajte mletú papriku, strúhanú mrkvu a kúsky ryby. Osoľte, okoreňte, zalejte červeným vínom a 2 dl vody. Pätnásť minút povarte, pridajte nadrobno nakrájanú červenú papriku a na kolieska nakrájané krabie tyčinky. Varte ešte 5 minút.

Diétna ryba podľa Antónie Mačingovej

Zdroj: Vlado Anjel, fotograf Čas.sk

Antónia Mačingová má, ako vždy, zdravý recept.

4 porcie, príprava 10 minút, pečenie 20 minút

Potrebujete: 8 menších kúskov kapra, prípadne tresky, 3 vajcia, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, soľ, olej na smaženie

Zdroj: FB A. M.

Antónia Mačingová rybu upravuje diétne, ale chutne.

Postup: Rozšľahajte vajcia, pridajte soľ, mleté čierne korenie a mletú sladkú papriku. Ak chcete zmes hustejšiu, pridajte Hrašku. Kúsky ryby obaľte v pripravenej zmesi a vložte do dostatočne rozpáleného oleja. Opečte. Keď je ryba hotová, polejte kúsky zvyšnou zmesou a usmažte na spôsob omelety. Omeletu krájajte na porcie tak, aby kúsky ryby zostali neporušené.

Recepty na kapra od dvoch uznávaných šéfkuchárov na ďalšej strane >>>

Kapor v bylinkovom obale podľa Zdeňka Pohlreicha

Zdroj: profimedia.sk

V Česku je veľa slávnych kuchárov, ale Pohlreich je zrejme najpopulárnejší.Tak skúste jeho kapra!

6 porcií, príprava 90 min, pečenie 20 minút

Potrebujete: limetkovú šťavu, kapra, 150 ml mlieka, soľ, čierne korenie, strúhanku, hladkú múku, citrón, zmes čerstvých byliniek, slnečnicový olej, 2 až 3 vajcia, zemiakový šalát, ľadový šalát

Zdroj: Shutterstock

Jednoduchá príprava, ale netradičná chuť.

Postup: Vypitvaného kapra prepoľte okolo chrbtice na dve veľké filety a zbavte ho kože. Rukou nahmatajte rebrá a celú časť s nimi vykrojte - tú môžeme s hlavou použiť do polievky. Filety naporciujte. Do širšej misky nalejte mlieko, pridajte pár kvapiek limetkovej šťavy a na hodinu doňho naložte kúsky ryby. Potom mäso vyberte, dôkladne osušte a z oboch strán osoľte a okoreňte. Obaľte ho v múke, vo vajci a v strúhanke zmiešanej s najemno nasekanými bylinkami. Smažte pomaly na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávajte s citrónom a so zemiakovým šalátom.

Rebierka z kapra rakúskeho šéfkuchára roku 2023 Lukasa Nagla

Zdroj: Ľuba Pajtinková

Lukas Nagl je nielen šéfkuchár, ale aj rybár, takže o rybách vie všetko.

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút, pečenie 20 minút

Potrebujete: brušné rebrá vrátane mäsa z dvoch aspoň 3-kilových kaprov
Na glazúru: 6 g čierneho korenia, 3 g sečuánskeho korenia, 2 g feniklu, 2 ks badyánu, 2 bobkové listy, 1 škoricovú tyčinku, 5 g čili vločiek, 15 g cesnaku, 15 g zázvoru, 250 g hoisin omáčky (dostanete v ázijských potravinách), 60 ml ryžového octu, 20 ml svetlej sójovej omáčky, 50 g kečupu

Zdroj: Ľuba Pajtinková

Špecialita šéfkuchára: Rebierka z kapra.

Postup: Všetky suché korenia opečte na panvici bez tuku. Potom najemno pomeľte. Cesnak a zázvor jemne nasekajte a s ostatnými ingredienciami pridajte k opečenému koreniu a zmiešajte. Všetko nechajte raz prevrieť a potom hodinu odstáť. Nakoniec glazúru prepasírujte. Rebrá kapra rozdeľte na cca 10-centimetrové kúsky. Zo všetkých strán ich krátko ugrilujte alebo opečte. Potom ich preložte na menej horúci vyšší rošt, štetcom naneste glazúru a nechajte odstáť.

Recept na grécky zemiakový šalát a keksíky na ďalšej strane >>>

Grécky zemiakový šalát podľa Marthy Elefteriadu

Zdroj: archív blesk

Martha Elefteriadu je nielen speváčka, ale aj výborná kuchárka.

4 porcie, príprava 45 minút

Potrebujete: 600 g zemiakov, 3 sterilizované uhorky, 2 mrkvy, 200 g bieleho jogurtu, 2 strúčiky cesnaku, 2 KL olivového oleja, štipku soli, štipku mletého čierneho korenia

Zdroj: Anastasia Kamysheva

Grécky zemiakový šalát je na rozdiel od nášho diétnejší a ľahší.

Postup: Zemiaky uvarte v šupke. Vychladnuté nakrájajte na kocky, sterilizované uhorky a surovú mrkvu nastrúhajte nahrubo. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ, korenie a všetko v miske dobre premiešajte s jogurtom. Nakoniec vmiešajte olivový olej. Šalát nechajte uležať v chladničke do druhého dňa.

Vianočné keksíky Katky Brychtovej

Zdroj: archív

Katka Brychtová je známa aj ako šikovná kuchárka a pekárka.

7 plechov, príprava 40 minút,
pečenie 7 x 10 minút

Potrebujete: 700 g hladkej múky, 500 g masla (zmäknutého), 250 g vlašských orechov (pomletých), 200 g práškového cukru + na posypanie, 5 žĺtkov, 2 balíčky vanilkového cukru, ríbezľový lekvár na spájanie

Zdroj: archív

Skúste vianočné keksíky známej herečky!

Postup: Všetky suroviny (okrem lekváru) dobre zmiešajte v mise a vymieste hladké cesto. Časť z neho odkrojte a zvyšok vložte do chladničky. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku pol centimetra, ak sa lepí, sem-tam ho pomúčte. Vykrajujte z neho kolieska alebo ľubovoľné tvary a ukladajte ich na plech (netreba ho vymastiť). Dajte piecť na 10 – 12 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
To isté opakujte s celou dávkou cesta. Upečené keksíky nechajte dobre vychladnúť, a potom ich spájajte lekvárom. Nakoniec ich môžete posypať práškovým cukrom.

Recept na karamelový likér a vianočný džem na ďalšej strane >>>

Karamelový likér od Tomáša Kompaníka z Pečie celé Slovensko

Zdroj: RTVS

Tomáš Kompaník v šou Pečie celé Slovensko. Tentoraz prezradil mamin recept na karamelový likér.

2 fľaše, príprava 20 minút + chladenie

Potrebujete: 500 ml mlieka, 20 g vanilkového cukru, 1 balík mandľového pudingu v prášku, 2 plechovky karamelového kondenzovaného mlieka, 500 ml rumu

Zdroj: Shutterstock

Karamelový likér sa k Vianociam perfektne hodí.

Postup: Z mlieka, cukru a mandľového prášku uvarte puding podľa návodu na obale a nechajte ho schladiť. K vychladnutému pudingu pridajte kondenzované mlieko a vymiešajte mixérom. Postupne prilievajte rum. Nalejte do fliaš a nechajte aspoň 48 hodín postáť.

Vianočný džem Kamily Magálovej

Zdroj: Profimedia

Herečka Kamila Magálová rada varí aj pečie.

príprava 30 minút, varenie 5 minút

Suroviny: 50 g masla, 700 g tekvice hokkaido, 300 g jabĺk, 60 g marcipánu, 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker, 2 kvapky mandľovej arómy, 1 ČL perníkového korenia, 1 000 g kryštálového cukru, 1 bal. želírovacieho cukru, 1 – 2 citróny

Zdroj: Nicolas Lupul

Na Vianoce si môžete dať aj chutný domáci džem.

Postup: Maslo zohrejte, pridajte tekvicu s olúpanými jabĺčkami nakrájanými na kocky a poduste. Do zmesi nastrúhajte citrónovú kôru, vytlačte šťavu z jedného alebo dvoch citrónov a ešte nadrobno nasekanú šupku z jedného jablka. Nasypte cukor a dobre premiešajte. Dochuťte nastrúhaným marcipánom, perníkovým korením, mandľovou arómou a vanilkovým cukrom. Zmes rozmixujte, nie úplne nahladko. Nakoniec pridajte želírovací cukor, zmes priveďte do varu a varte približne 5 minút. Plňte do pripravených pohárov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Jana Pustayová

Hlavná editorka
Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.