Reklama

Chcete sa vyhnúť obezite, chorobám srdca či zubnému kazu? Vzdajte sa jednej veci. Akej?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prečo je dôležité dopĺňať vitamín C. A koľko ho je tak akurát?
    Reklama

    Cukry nájdeme všade možne – v sladkostiach, ovocí aj mlieku. Nie je ale cukor ako cukor! Zatiaľ čo ovocie nášmu telo prospieva a väčšina z nás by ho mala jesť teraz čo najviac, existuje aj cukor, ktorý by sme mali vo svojej strave krotiť.

    Takzvaný voľný cukor, je cukor, ktorý nie je viazaný v celých potravinách. "Patrí sem cukor, ktorý pridávame do receptov, rovnako ako cukor obsiahnutý v ovocnom džúse alebo sirupoch. Nachádza sa často aj tam, kde by sme ho nečakali – v džúse, jogurtoch, hotových omáčkach, chipsoch a dokonca aj v zdanlivo zdravých cereáliách," hovorí Eliška Selinger, nutričná epidemiologička českého Státního zdravotního ústavu.

    Voľný cukor by nemal tvoriť viac ako 10 % nášho denného príjmu energie. To pre dospelého človeka zodpovedá asi 50 g cukru. Voľného cukru ale pokojne môžeme jesť aj menej alebo vôbec. "Nadmerný príjem voľného cukru zvyšuje riziko celého množstva chorôb, vrátane obezity a s ňou spojených neduhov, napríklad cukrovky, alebo ochorenia srdca," vraví Selinger.

    Anketa

    Vedeli ste, že džús obsahuje oveľa viac cukru ako čistý pomaranč?

    • áno, samozrejme87%
    • nie12%

    Hlasovanie bolo ukončené


    Cukor, a to najmä cukor v nápojoch, taktiež prispieva k rozvoju zubného kazu. Voľný cukor totiž kŕmi baktérie v ústach, ktoré spôsobujú zubné kazy.

    Ako ľahko ale zjeme či vypijeme viac, ako by sme mali? "Pozrime sa napríklad na pohár pomarančového džúsu. Jeden taký 200 ml pohár obsahuje skoro 20 g cukru. To je rovnaké množstvo, ako sladká malinovka! Fakt, že sú v džúse nejaké vitamíny, to veľmi nezachráni. Áno, ovocie je zdravé, ale keď z neho vypijeme iba šťavu, dostávame predovšetkým veľkú dávku voľného cukru. Aj preto je lepšie dať si celý pomaranč a na pitie vodu," tvrdí odborníčka. "Celé ovocie nás zasýti viac a cukru tak nezjeme tak veľa. A voda, rovnako ako nesladený čaj či káva, sú základom pitného režimu," dodala.

    Neznamená to, že si musíte úplne zakázať sladké. Aj odborník na výživu má niekedy chuť na maškrtu. Zaujímajme sa ale o to, čo kupujeme a jeme. Čítajme etikety, vyberajme si potraviny starostlivo a nahraďme džús či malinovku aspoň občas pohárom vody.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Diabetikov na Slovensku pribúda. Také sú výsledky analýzy