Reklama

Naše TANIERE zaplnia rôzne druhy HMYZU: Pozrite sa, čo tentoraz SCHVÁLILA Európska komisia!

Reklama

Kedysi sme v televízii sledovali rôzne šokujúce šou, v ktorých súťažiaci podstupovali extrémne náročné úlohy. Jedli červíky, cvrčky, bojovali s hadmi či pavúkmi. Mnohým to prišlo nechutné, no kedysi nepredstaviteľné sa stáva pomaly realitou...

Eurokomisia naďalej rozširuje zoznam "nových potravín." Tento rok povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových druh potravín na euopskom trhu. Informoval o tom portál euractiv.sk.

Cvrček domáci je v poradí už tretí hmyz, ktorý bol schválený na konzumáciu v europskych krajinách. K dispozícii bude celý, mrazený, sušený i zomletý v podobe prášku. Na konzumáciu boli pred ním schválené už aj sušené žlté múčne červy a saranča sťahovavá.

Komisia v tlačovej správe spresnila, že saranče budú pre záujemcov dostupné v mrazenej a sušenej forme a tiež v podobe prášku. Určené budú na predaj ako pochúťka alebo potravinová prísada.

Výrobky obsahujúce uvedené nové potraviny budú vhodne označené, aby sa predišlo akýmkoľvek potenciálnym alergickým reakciám. 

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov.

Čo hovoria vedci na konzumáciu hmyzu, si môžete prečítať na nasledujúcej strane >>>

Potravinársky vedec má na konzumáciu hmyzu jasný názor

"Prípravky z hmyzu môžu mať vysoký obsah bielkovín, hoci skutočné hladiny bielkovín môžu byť nadhodnotené, ak je prítomná látka chitín, hlavná zložka exoskeletu hmyzu. Je kritické, že mnohé potravinové alergie sú spojené s bielkovinami, takže posudzujeme, či konzumácia hmyzu môže vyvolať alergické reakcie. Tie môžu byť spôsobené individuálnou citlivosťou na proteíny hmyzu, skríženou reaktivitou s inými alergénmi alebo zvyškovými alergénmi z potravy pre hmyz, napr. lepok," uviedol Ermolaos Ververis, chemik a potravinový vedec z European Food Safety Autority (EFSA).

Hmyz, ktorý denne konzumujú milióny ľudí na celom svete, bol v rámci stratégie Európskej komisie s názvom " Z farmy na stôl," určený za alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Nové potraviny propagujú už aj celebrity

Nové potraviny začali propagovať už aj zahraničné celebrity. Herečka Nicole Kidman vo videu konzumuje paličkami modrých červíkov a bez akéhokoľvek závahania si ich vkladá do úst a následne skúša ďalší druh hmyzu. Šokujúce fotky, ako si vychutnáva nové potraviny, si môžete pozrieť v našej GALÉRII.

CELÉ VIDEO a názor odborníka Bajera si môžete pozrieť na nasledujúcej strane >>>

V súvislosti s novými druhmi potravín, ktoré by mali ľudia konzumovať, sme oslovili odborníka na výživu a stravovanie Borisa Bajera, ktorý pred denník Plus JEDEN DEŇ vysvetlil, či je takého stravovanie v poriadku.

"V západnom svete často ani nevieme, že vo svete dennodenne patrí hmyz k základným zdrojom obživy u dvoch miliárd ľudí, pričom sa konzumuje najmä v Južnej Amerike, Ázii a Afrike," vysvetľuje expert.

Anketa

Ktorý druh hmyzu by ste ochutnali?

Z hmyzu sa podľa jeho používajú najviac cvrčky, ktoré obsahujú množstvo bielkovín. "Všetky druhy cvrčkov nemusia obsahovať všetky esenciálne aminokyseliny (to sú tie, ktoré si nevieme vytvoriť v tele a musíme ich príjmať v strave), takže by rozhodne nemalo ísť v tomto prípade o jediný zdroj bielkovín v strave," pripomína.

Cvrčky podľa Bajera okrem bielkovín obsahujú aj vlákninu, vitamíny a minerály a zdá sa, že aj veľmi zaujímavú uhlíkovú stopu v rámci ekologického pohľadu. "Čo však ešte nevieme, keďže na to nemáme dostatok štúdií, je to, aké je riziko kontaminácie, alebo biologické riziko," dodal Bajer.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Herečka Nicole Kidman vo videu konzumuje paličkami červíkov bez zaváhania!
    Zdroj: Twitter - QoolGal

    Prečítajte si aj: