Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kompostéry sú veľkým hitom, spokojní majitelia ubezpečujú: Dážďovky sa vám po byte nerozlezú!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Viktor Vincze namiesto Adely obdaroval na MDŽ niekoho iného: Pozrite, na ten dar!
    Zdroj: instagram
    Reklama

    Bytové kompostéry sa stali hitom. Bioodpad v nich mizne vďaka pracovitým dážďovkám, ktoré ho účinne recyklujú. Ľudia si spolunažívanie s malými červíkmi nevedia vynachváliť. Zjedia dokonca aj rolku od toaleťáku. Starať sa o vermikompostér pritom nie je vôbec náročné.

    Triedenie odpadu sa skloňuje v našej spoločnosti čoraz častejšie. Mnohým domácnostiam pribudla od 1. januára nová povinnosť separovať kuchynský odpad do hnedých nádob. Máte však aj inú možnosť, ako recyklovať zvyšky z kuchyne.

    Stačí si do bytu zadovážiť kompostér. Za pomoci usilovných dážďoviek premeníte rastlinné zvyšky z domácnosti na kompost, tzv. dážďovkový čaj. Po jeho zriedení s vodou v pomere 1:10 získate kvalitné organické hnojivo pre pestovanie izbových aj vonkajších rastlín.

    Používa sa špeciálny druh dážďoviek – tzv. kalifornské dážďovky, ktoré skonzumujú v porovnaní s tými bežnými niekoľkonásobne viac odpadu. Za deň dokážu zjesť až toľko, koľko samy vážia. Na rozbeh vám bude stačiť 100 – 200 gramov dážďoviek. Spracujú takmer všetok kuchynský odpad neživočíšneho pôvodu. Zvyšky treba pokrájať alebo postrihať na menšie kúsky, veľké cca 0,5 cm – 1 cm. Čím menšie kúsky, tým rýchlejšie si s nimi dážďovky poriadia. No pozor na prekrmovanie. Ak nestíhajú, môže sa objaviť pleseň a zápach.

    Zdroj: ekoprincezna.sk

    Potravu treba dážďovkám pokrájať alebo postrihať na malé kúsky, aby si s nimi dokázali rýchlejšie poradiť.

    Údržba je jednoduchá. „Čím menej do kompostu zasahujete, tým lepšie. Kompost zbytočne neprehrabávajte. Ak však nedýcha a je príliš hutný, trošku ho prehrabte,“ radí skúsená majiteľka vermikompostéru Andrea (25), ktorá ho má už takmer tri roky. Najlepšie na ňom je, že vôbec nezapácha. Vďaka tomu ho pokojne môžete mať aj v kuchyni. Neodporúča sa mať ho na balkóne. Teplota by totiž nemala byť nižšia ako 5 °C a vyššia ako 25 °C. Pri nižšej teplote by mohli dážďovky zamrznúť, pri vyššej sa môžu rozutekať po byte. Útoku dážďoviek sa však netreba báť. „Nedeje sa to často, nám za pol roka ušli asi tri. Ale ďaleko nezájdu, uschnú maximálne meter od kompostéru. Ak však vyliezajú vo veľkom, zrejme je niečo v kompostéri zle. V prvom rade im môže byť veľmi teplo,“ vysvetlila Andrea.

    Anketa

    Je podľa vás kompostér v byte dobrý nápad?

    Článok pokračuje na ďalšej strane: Čo kompostovať a čo nie? »

    Pri kompostovaní zvyškov potravín je potrebné, aby ste do kompostéru  pridávali iba veci, ktoré sú na to vhodné – zvyšky zeleniny, ovocia, šupky od zemiakov, kávová usadenina atď. Výborné sú aj použité čajové vrecúška, vďaka nim sa dážďovky rýchlejšie rozmnožujú.

    Naopak, nevhodné je mäso, mlieko, kosti, oleje, masť a iné tuky. Vyhnite sa tiež chuťovo výrazným potravinám, ako je zázvor alebo príliš veľa citrusov.

    Toto patrí do kompostéra:

    • šupy a zvyšky z ovocia a zeleniny
    • šupy zo zemiakov a koreňovej zeleniny 
    • vylúhovaný čaj, čajové vrecúška (pozor, nie tie plastové!)
    • usadenina z kávy
    • rozdrvené škrupiny z vajec
    • škrupiny orechov
    • hobliny, piliny
    • varené zbytky zo zeleninových príloh – pozor na obsah mlieka, živočíšnych tukov a presolenie
    • papierovú lepenku – rolky z toaleťáku, obaly z vajec
    • zvyšky chleba a pečiva";i:10;s:28:"vlasy a nechty (nefarbené!)

    Toto určite nie: 

    • kosti, mäso, ryby
    • mliečne výrobky
    • zvyšky mastných jedál, oleje, tuky
    • citrusové plody – hlavne kvôli chemickému ošetreniu
    • príliš slané zvyšky jedál
    • zvieracie výkaly

    Článok pokračuje na ďalšej strane: Koľko kompostér stojí? + Špeciálny TIP proti muškám! »

    Spokojní sú aj ďalší „kompostovači“. „Kúpili sme si ho, aby sme mohli ekologicky likvidovať bioodpad. V kompostéri máme zhruba 300 dážďoviek. Vôbec nesmrdí, môžeme ho mať aj vnútri a ešte aj vytvára hnojivo pre ostatné rastliny,“ opísal Ján (29).

    Kompostér vás aj s dážďovkami vyjde približne na 130 eur. V obchode si ho môžete ľahko pomýliť s bytovým doplnkom, niektoré vyzerajú naozaj elegantne.  Ide však o užitočnú vec, ktorá pomôže aj našej planéte.

    Zdroj: ekoprincezna.sk

    Andrea (25) s priateľom kompostujú už skoro 3 roky.

    Špeciálny TIP proti muškám:

    Všetko organické, čo dávate do kompostéra, treba buď zmraziť (najlepšie na 24 h) alebo “upiecť” (stačí pár minút nad 100°C). Môže vám to ušetriť kopu starostí. Stačí kúsok neošetreného ohryzku, prípadne šupka z ovocia, ktorá chvíľu ležala v kuchyni, a už máte z kompostéra základňu mušiek. „Odkedy však všetku “živú” potravu takto upravujem, v kompostéri nie je ani mušky. Kedysi to bol vážne boj s rojmi,“ radí Andrea (25).

    Prečítajte si tiež:

     


     

     


     

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.