Reklama

Inšpektori varujú pred nebezpečnou zeleninou: Môže spôsobiť RAKOVINU!

Reklama

Kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR upozornili na nevyhovujúcu zeleninu, v ktorej zistili prekročený povolený obsah kadmia. Hodnoty boli trojnásobne vyššie oproti limitu.

Nebezpečnú potravinu odhalila kontrola veľkoskladu Fruktal v Liptovskom Mikuláši. Išlo o petržlen pôvodom z Poľska. „V analyzovanej vzorke bol zistený prekročený obsah kadmia 0,140 mg/kg (limit 0,050 mg/kg),“ informovala ŠVPS na svojom webe. Výrobok sa už podľa kontrolórov na trhu nenachádza.

Kadmium patrí medzi ťažké kovy, podobne ako olovo či ortuť. Vo väčších množstvách je pre ľudské telo toxické. Môže spôsobiť rakovinu, najmä pľúc.

Ľudský organizmus je kadmiu vystavený najmä prostredníctvom fajčenia. „U nefajčiarov je konzumácia určitých druhov potravín (najmä rýb, pečene, obličiek a niektorých druhov zeleniny) najdôležitejším zdrojom kadmia. Množstvo kadmia prijatého jedlom predstavuje denne 10-20 mg, čo pre nefajčiarov tvorí viac ako 95% celkového príjmu kadmia,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Prečítajte si tiež: