Inšpektori sťahujú z predaja tri gurmánske potraviny: Obľubujete ich aj vy? Radšej ich nejedzte
22. 3. 2025, 17:45
Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia objavila nevyhovujúce biele víno na českom trhu počas svojich kontrol. Poukazuje na výsledky dvoch kontrol, pričom v jednom prípade víno obsahovalo príliš veľa konzervačnej látky a v druhom prípade bolo dokonca pokazené.
Inšpekcia objavila nevyhovujúce vína v Heřmanovom Městci a Koryčanoch v Kroměřížskom okrese. Prvým problematickým vínom je Veltlínske zelené od vinára Viktora Juliusa. Vo vzorke sudového vína z Heřmanovho Městca s číslom šarže 0621/Z namerali inšpektori v januári množstvo kyseliny sorbovej výrazne prevyšujúce povolené limity.
Kyselina sorbová sa síce považuje za jeden z najmenej škodlivých konzervantov, ktorý pomáha chrániť potraviny pred viacerými druhmi kvasiniek, baktérií a plesní, ale vo väčšom množstve môže spôsobiť veľmi nepríjemný zápach a pokaziť chuť potravín.
Kontrolou neprešlo ani víno z predajne potravín Trung Chién Lé v Koryčanoch. Fľaša vína Nobleza sauvignon blanc pôvodom z Moldavska s číslom šarže L30 19. 3. 21 mala podľa inšpektorov hnedastú farbu a nevyhovujúcu chuť a vôňu. „V chuti a vôni bola zjavná oxidáza. Oxidáza je chyba, pri ktorej má víno zvyčajne veľmi vysokú až hnedastú farbu a chuť a vôňu jabĺk. Oxidáza je spôsobená nekontrolovaným kontaktom vína so vzdušným kyslíkom,“ uviedol inšpektorát.
Anketa
Máte radi francúzsku kuchyňu?
- Áno 19%
- Iba niečo 30%
- Nie 50%
Hlasovanie bolo ukončené