Reklama

Inšpektori sťahujú z predaja tri gurmánske potraviny: Obľubujete ich aj vy? Radšej ich nejedzte

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hydinári: Požadujeme zaradenie vajec medzi základné potraviny so zníženou DPH
    Zdroj: tasr

    Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia objavila nevyhovujúce biele víno na českom trhu počas svojich kontrol. Poukazuje na výsledky dvoch kontrol, pričom v jednom prípade víno obsahovalo príliš veľa konzervačnej látky a v druhom prípade bolo dokonca pokazené.

    Inšpekcia objavila nevyhovujúce vína v Heřmanovom Městci a Koryčanoch v Kroměřížskom okrese. Prvým problematickým vínom je Veltlínske zelené od vinára Viktora Juliusa. Vo vzorke sudového vína z Heřmanovho Městca s číslom šarže 0621/Z namerali inšpektori v januári množstvo kyseliny sorbovej výrazne prevyšujúce povolené limity.

    Kyselina sorbová sa síce považuje za jeden z najmenej škodlivých konzervantov, ktorý pomáha chrániť potraviny pred viacerými druhmi kvasiniek, baktérií a plesní, ale vo väčšom množstve môže spôsobiť veľmi nepríjemný zápach a pokaziť chuť potravín.

    Kontrolou neprešlo ani víno z predajne potravín Trung Chién Lé v Koryčanoch. Fľaša vína Nobleza sauvignon blanc pôvodom z Moldavska s číslom šarže L30 19. 3. 21 mala podľa inšpektorov hnedastú farbu a nevyhovujúcu chuť a vôňu. „V chuti a vôni bola zjavná oxidáza. Oxidáza je chyba, pri ktorej má víno zvyčajne veľmi vysokú až hnedastú farbu a chuť a vôňu jabĺk. Oxidáza je spôsobená nekontrolovaným kontaktom vína so vzdušným kyslíkom,“ uviedol inšpektorát.

    Anketa

    Máte radi francúzsku kuchyňu?

    • Áno 19%
    • Iba niečo 30%
    • Nie 50%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Strana

    3/3

    Reklama