Reklama

Inšpektori sťahujú z predaja tri gurmánske potraviny: Obľubujete ich aj vy? Radšej ich nejedzte

Potravinoví inšpektori ďalej varujú zákazníkov aj na francúzsky syr. Štátna veterinárna správa (SVS) v Česku informuje o preventívnom stiahnutí syra Raclette od francúzskeho výrobcu Perrin-Vermot.

„Dôvodom stiahnutia je 11 pacientov s hemolyticko-uremickým syndrómom vo Francúzsku. Prípady môžu súvisieť s konzumáciou predmetného syra, ktorý by mohol obsahovať nebezpečnú baktériu e. coli, ktorá môže spôsobiť toto ochorenie. Do Českej republiky sa dostalo viac ako 130 kusov syra. Spotrebitelia, ktorí majú tento výrobok doma, by ho rozhodne nemali konzumovať a môžu ho vrátiť do predajní Makro," uviedol Petr Vorlíček, hovorca SVS. Identifikácia výrobku:

  • Názov: Assiette pour Raclette cheese chill. 540 g
  • Množstvo: 132 kusov
  • Dátumy spotreby: 12. 2., 26. 2., 26. 3., 2. 4. a 16. 4. 2025
  • Výrobca: Jean Perrin, Francúzsko

E. coli produkujúca shiga toxín alebo STEC je pôvodcom vyššie uvedeného nebezpečného ochorenia. Hoci podľa informácií francúzskych dozorných orgánov doterajšie analýzy nepreukázali prítomnosť STEC v predmetnom syre, výrobca preventívne sťahuje výrobok z trhu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dá sa intolerancia liečiť? Odpoveď odborníčky na výživu vás prekvapí
    Zdroj: mh

    „Konzumácia potravín kontaminovaných baktériami STEC je obzvlášť riziková pre zraniteľné skupiny, ako sú malé deti, starší ľudia alebo choré či tehotné ženy. U infikovaných osôb môže spôsobiť krvavú hnačku, ktorá sa môže rozvinúť do veľmi závažného hemolyticko-uremického syndrómu, pri ktorom pacientovi zlyhajú obličky a je ohrozený na živote," varuje Vorlíček.

    Posledným nebezpečným výrobkom je víno: Viac sa dozviete na ďalšej strane »»»

    Strana

    2/3

    Reklama