Ideálne hodnoty cholesterolu bez liekov? Je to možné. Pomôže najmä týchto 10 skvelých potravín!
26. 12. 2024, 22:07
Na jednej strane ho k životu nevyhnutne potrebujeme, na strane druhej náš život priamo ohrozuje. Cholesterol je tuková látka v krvi. Bez cholesterolu nemôže ľudské telo fungovať, potrebuje ho každá bunka pre svoj chod. Kedy ale škodí?

Zdroj: shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Cholesterol nie je látka, ktorá sa objavila, aby vyhubila ľudstvo. Ak totiž funguje správne, všetko je v poriadku. Ak ho je ale nadbytok, začne sa usadzovať v cievach a stáva sa najvýznamnejším rizikovým faktorom pre rozvoj aterosklerózy.
Pýtate sa, prečo je to tak? Žijeme v podmienkach, ktoré nezodpovedajú evolúcií a teda tomu, načo bol cholesterol stvorený. Evolúcia nepočítala s tým, že budeme žiť v blahobyte a konzumovať vysoko spracované potraviny. A popritom sa málo hýbať a ešte veľa stresovať.
Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť vážne zdravotné problémy - infarkt, mŕtvicu, nedokrvenie nôh, postihnutie obličiek. Muži by si mali dať pozor na poruchy erekcie.
Ako proti nemu zabojovať bez liekov a najmä po Vianociach, kedy si doprajeme chutné, ale často veľmi kalorické jedlo a kopu sladkostí? Dôležitý je výber vhodných potravín:
1. Ovsené vločky
Pravidelnou konzumáciou ovsených vločiek môžete dostať pod kontrolu vysoký cholesterol. Môžu za to omega-3 nenasýtené mastné kyseliny vo vločkách. Okrem toho tieto látky zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo.
2. Orechy:
O orechoch už dávno vieme, že patria medzi superpotraviny, pretože sú bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny, a to najmä kyselinu alfa-linolénovú, ale aj vlákninu, vitamín E, draslík, horčík. Vďaka tejto silnej kombinácii priaznivých látok znižuje pravidelná konzumácia orechov hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, súčasne mierne zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnú ochranu pred voľnými radikálmi, ktoré v našom tele páchajú škody.
Vhodné sú najmä vlašské orechy, mandle a lieskové orechy.
3. Cibuľa:
Obsahuje deriváty látky s názvom S- allylcystein, ktorý má prirodzený efekt statínu (liek na zníženie cholesterolu), zabraňuje LDL-cholesterolu aby oxidoval a ukladal sa do ciev a taktiež zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.
4. Cesnak:
Obsahuje allicín, čo je látka, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu LDL, teda zlého cholesterolu.
5. Artičoky:
Majú veľa vlákniny, ktorá môže podporiť zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Okrem iného artičoky dokážu znižovať hladinu triglyceridov. Dôvodom týchto benefitov je, že artičoky obsahujú antioxidant luteolín, ktorý zabraňuje tvorbe škodlivého cholesterolu a tiež je známe, že listy z artičokov podporujú efektívnejšie spracovanie cholesterolu.
6. Kurkuma:
Obsahuje kurkumín, ktorý má antioxidačné vlastnosti a môže pomôcť pri regulácií hladiny cholesterolu.
7. Chia semiačka:
sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú veľmi účinné pri znižovaní hladiny cholesterolu. Sú bohaté na antioxidanty, bielkoviny, vitamíny B1, B2, B3 a minerálne látky ako fosfor, vápnik, draslík, horčík, železo, zinok a meď. Tiež poskytujú 27% vlákniny na 100 gramov.
8. Zelený čaj:
Obsahuje katechíny, čo sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri znížení hladiny cholesterolu.
9. Červená repa:
Obsahuje najmä vitamíny B a C, ale aj A a K. Ďalej má tiež minerály ako draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, zinok a železo. Zaujímavosťou je, že je vhodným doplnkom pri redukčných diétach. Pomáha pri vstrebávaní potravy, urýchľuje metabolizmus, dokonca znižuje cholesterol. Celkovo posilňuje organizmus, podporuje obranyschopnosť a srdce a reguluje krvotvorbu. Má močopudné účinky a prečisťuje močové cesty. Ďalšou výhodou sú antiseptické a antiobiotické účinky, ktoré môžu byť nápomocné v obdobiach, kedy sú rozšírené respiračné ochorenia.
10. Slnečnicové semienka:
Obsahujú zdravé tuky, vlákninu a vitamín E, ktoré môžu pomôcť pri kontrole cholesterolu. Nezanedbateľný je aj obsah horčíka, draslíka, železa, vitamínu E, niacínu (vitamín B3) a kyseliny pantoténovej (vitamín B5).