Hubárska sezóna sa začala: Pozor, aj z jedlých húb hrozí otrava!
1. 5. 2025, 9:05

Hubárska sezóna sa rozbehla a z lesa si mnohí odnášajú obľúbenú pochúťku. Lenže otráviť sa nemusíte len po zjedení jedovatých druhov – nebezpečné môžu byť aj tie, ktoré bežne považujeme za jedlé.
Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ
Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ
Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ
Galéria k článku
V mesiacoch apríl a máj sa na Slovensku začína jarná hubárska sezóna, počas ktorej môžeme v prírode nájsť viacero jedlých druhov húb. Medzi najčastejšie a najvyhľadávanejšie patria: májovky, smrčky, hlivy, šupinačky alebo čiašky. Aj známe a overené jedlé huby, však môžu narobiť problémy.

Zdroj: Miro Lisál, Filip Sirotiar
Odborníci varujú pred rizikami, ktoré môžu mať vážne následky. Aj Peťa z Mníchovej Lehoty pri Trenčíne zbiera prvé úlovky. Do lesa chodí často a rada. „Teraz chodíme na májovky a robíme z nich polievku „melenčicu“. Snažíme sa nájsť aj smrčky, ale ešte sme neobjavili správnu lokalitu," priznáva.
Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ
Peťa z Mníchovej Lehoty zbiera májovky na záhrade
Huby si mýlia aj skúsení zberači
Mnohé druhy húb vyzerajú podobne, a preto sa ľahko pomýlia jedlé a nebezpečné varianty. Pokiaľ si nie sme úplne istí, je lepšie hubu nechať v lese. „Nikdy nezbieram huby, u ktorým som si nie na sto percent istá, že sú v poriadku. Aj keď je huba krásna a zdravá, radšej ju nezoberiem,“ hovorí Petra.
Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ
Peťa z Mníchovej Lehoty zbiera májovky na záhrade
S hubami mala v minulosti zlú skúsenosť. „Môj bývalý priateľ skončil v nemocnici po tom, čo si myslel, že jedol májovky. Bol hospitalizovaný a odvtedy má poškodený zrak,“ varuje hobby hubárka Peťa pred rizikami, ktoré táto záľuba prináša.
Ako sa zachovať pri podozrení z otravy sa dočítate na druhej strane >>>
Strana
1/2