EXPERT NA MIKROBIÓM: Chcete byť zdraví? Jedzte dúhu a vlákninu
26. 2. 2025, 12:12
Dôležité sú pre naše telo aj celozrnné obilniny. Dnes sa často jedáva len čistá biela múka, ale vláknina je práve v tom obale obilniny, ktorý už v bielej múke nie je. Keď chceme urobiť niečo dobré pre naše črevo, mali by sme jesť celozrnné pečivo.
Prečo jesť kváskový chlieb?
Výborný je aj kváskový chlieb. „Kvások je obrovské konzorcium kvasiniek a baktérií, pričom každá robí niečo iné a navyše pri kysnutí kváskového chleba rozbíjajú niektoré proteíny a preto je takýto chlieb oveľa jednoduchší na strávenie,“ hovorí odborník. To platí aj pre pizzu, ktorá je z 3 dni fermentovaného cesta.
Zdroj: iStock
Kváskový chlieb je pre náš mikrobióm najlepší.
Existuje aj veľa výživových doplnkov, kde je vláknina. Nimi si môžeme pomôcť, keď nedokážeme zjesť dostatok pestrej vlákniny v strave. Odborník však upozorňuje na jednu dôležitú vec. „Väčšina doplnkov, ktoré majú v popise, že je to prebiotikum, ktoré nahradí vlákninu, ním v skutočnosti nie je. Prebiotikum je to až vtedy, kedy tá konkrétna vláknina alebo nejaký polyfenol či iná látka bola otestovaná na ľuďoch a zistilo sa, že keď dám takéto množstvo, pomnožia sa tieto baktérie a človek má z toho takýto benefit,“ zdôrazňuje Haranta.
Napríklad on s kolegami používa do jedného prebiotika galaktooligosacharid, o ktorom je dokázané, že keď ho človek zje 2 gramy, pravdepodobne sa mu uvoľní zápcha a vyrastú mu z toho bifidobaktérie. To sa stane pri požití 2 gramov, ak ho človek zje menej, účinok je limitovaný alebo sa nedostaví.
Prebiotiká pomôžu
Takže ak nedokážete v nejakom období jesť pestrú stravu s dostatkom vlákniny, môžete si pomôcť prebiotikami, pozor, nie probiotikami, ale prEbiotikami, ktoré sú potravou pre naše dobré baktérie.
Zdroj: Lidl
Viete, aké banány sú pre zdravý organizmus najlepšie?
Môžete si pritom vybrať, či chcete rozpustnú alebo nerozpustnú vlákninu. Rozpustnú naše baktérie takmer celú vstrebú. Nerozpustná, ako napríklad Psylium, sa vstrebe len čiastočne a v čreve skôr viaže vodu a pomáha formovať stolicu, takže po jej požití sa človek jednoduchšie vyprázdni.
„A myslite na to, že príjem vlákniny je extrémne dôležitý. Nepodceňujte ju,“ nabáda expert na mikrobióm Martin Haranta.
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
„Vláknina je špecifická v tom, že to nie je iba jedna vláknina. Je to obrovský súbor rôznych molekúl, je ich veľmi veľa typov a my potrebujeme jesť viaceré typy, takže ovsené vločky nestačia,“ vysvetľuje Haranta a dodáva, že jeden druh vlákniny vyživuje iba určitú skupinu baktérií.
A ešte jeden tip: Veľmi dobrým zdrojom vlákniny, ktorú naše telo potrebuje, je kiwi. Ak vám chutí, robíte niečo pre svoje zdravie. A najnovšie štúdie dokonca dokázali, že kiwi zlepšuje aj spánok, tak si ho pokojne dajte aj večer.
Anketa
Snažíte sa jesť dostatok vlákniny?
- Jem to, čo mi chutí.8%
- Niečo jem zdravé, niečím hreším.29%
- Snažím sa jesť zdravšie.51%
- Veľmi presne si plánujem, čo zjem, aby to bolo zdravé a výživné.10%
Hlasovanie bolo ukončené
