Ak chcete mať do leta plážové telo, skúste jedálniček, na ktorý nedajú dopustiť ani hviezdy svetového formátu. Penélope Cruz je veľkým vyznávačom stredomorskej diéty a vo forme drží aj Selenu Goméz či Sophiu Loren. Odporúča ju dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia. Základným mottom tejto diéty je žiť a užívať si.
Je typická pre Španielov, Talianov a Grékov, ktorí vďaka nej žijú oveľa dlhšie ako iné národy. Spomeňte si na dovolenku pri mori. Tamojší obyvatelia sú vitálni v akomkoľvek veku. Sú pozitívne naladení, plní energie a čulí. Určite za to môžu aj slnečné lúče, ale predovšetkým je to vďaka ľahkej skladbe stravy.
Jedlo nemá byť strašiakom a nemusíte dodržiavať obmedzenia. „Nejde o drastickú diétu, takže nemožno očakávať radikálne úbytky hmotnosti v rekordnom čase. Môžete sa však tešiť z primeraného chudnutia, ktoré bude trvalé, komfortné a bez jojo efektu,“ hovorí Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa Naturhouse.
Prospejete tak svojmu zdraviu celkovo a budete sa lepšie cítiť. Nebudete mať pocit prejedenia alebo ťažkého žalúdka. „Stredomorský spôsob stravovania vychádza zo všeobecných zásad zdravého stravovania. To znamená jesť pravidelne a pestro, 5 až 6 jedál denne. K tomu vypiť aspoň 1,5 l vody,“ vysvetľuje odborníčka.
Stavia na množstve ovocia, zeleniny a zdravých tukov. Okrem konzumácie rýb sa odporúčajú aj orechy a semienka. Tabu nie je ani alkohol. Červené víno obsahuje látku resveratrol, ktorá je účinným antioxidantom a chráni naše bunky. Jesť by ste mali najmä čerstvé potraviny a menšie porcie.
Týmto sa vyhnite
- potraviny s pridaným cukrom, najmä sladené nápoje, sladkosti, zmrzlina, cukrovinky,
- potraviny z rafinovaných obilnín, ako sú biely chlieb či cestoviny z bielej múky,
- rafinované rastlinné oleje a margaríny,
- spracované druhy mäsa ako klobásy, párky, slanina, salámy,
- priemyselne upravené potraviny s prívlastkom „nízkotučný“ alebo „diétny“.
Typické potraviny
- veľké množstvo zeleniny, ovocia, orechov, semiačok, strukovín, zemiakov, celozrnných potravín, byliniek, korenia, rýb, morských plodov a panenského olivového oleja,
- umiernené jedenie hydiny, vajíčok, syrov a jogurtu,
- ojedinelá konzumácia červeného mäsa.
Ukážkový jedálniček na týždeň: Už za sedem dní pocíte zmeny na tele aj duši
Pozrite sa na ukážkový jedálniček stredomorskej kuchyne na jeden týždeň zo stránky healthline.com.
Pondelok
- Raňajky: Grécky jogurt s ovsenými vločkami a jahodami.
- Obed: Celozrnné pečivo s cícerovou nátierkou a so zeleninou.
- Večera: Tuniakový šalát s olivovým olejom. Ovocie ako dezert.
Utorok
- Raňajky: Ovsená kaša s hrozienkami.
- Obed: Zvyšok tuniakového šalátu z večere.
- Večera: Grécky šalát s paradajkami, olivami a feta syrom.
Streda
- Raňajky: Omeleta so špenátom, s paradajkami a cibuľou. Ovocie.
- Obed: Celozrnné pečivo s nátierkou z olív, paradajok, bazalky a štipkou cesnaku. Kúsky čerstvej zeleniny.
- Večera: Zeleninové lasagne s cuketou a so špenátom.
Štvrtok
- Raňajky: Jogurt s ovocím a orieškami.
- Obed: Lasagne z večere.
- Večera: Dusený losos s hnedou ryžou a so zeleninou.
Piatok
- Raňajky: Vajíčka so zeleninou pripravené na olivovom oleji.
- Obed: Grécky jogurt s jahodami, ovsenými vločkami a orieškami.
- Večera: Grilovaná jahňacina so šalátom a s pečeným zemiakom.
Sobota
- Raňajky: Ovsené vločky s hrozienkami, orieškami a jablkom.
- Obed: Celozrnné pečivo so zeleninou.
- Večera: Pizza z celozrnnej múky so syrom, zeleninou a s olivami.
Nedeľa
- Raňajky: Omeleta so zeleninou a s olivami.
- Obed: Zvyšok pizze z predošlého dňa.
- Večera: Grilované kura so zeleninou a s pečeným zemiakom. Ovocie ako dezert.
Mohlo by vás zaujímať:
- Zamilujete si ju! Víkendová tukožrútska diéta vás zbaví prebytočných kíl: Stačí dodržať TOTO
- Máte po 40-ke a sedavé zamestnanie, ale nestíhate cvičiť? Stačí robiť 20 minút denne TOTO
- Závidíte ženám ich korunu krásy? Ak máte nanič vlasy, zrejme robíte 3 VEĽKÉ chyby pri umývaní