Ak chcete mať do leta plážové telo, skúste jedálniček, na ktorý nedajú dopustiť ani hviezdy svetového formátu. Penélope Cruz je veľkým vyznávačom stredomorskej diéty a vo forme drží aj Selenu Goméz či Sophiu Loren. Odporúča ju dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia. Základným mottom tejto diéty je žiť a užívať si.

Je typická pre Španielov, Talianov a Grékov, ktorí vďaka nej žijú oveľa dlhšie ako iné národy. Spomeňte si na dovolenku pri mori. Tamojší obyvatelia sú vitálni v akomkoľvek veku. Sú pozitívne naladení, plní energie a čulí. Určite za to môžu aj slnečné lúče, ale predovšetkým je to vďaka ľahkej skladbe stravy. 

Stredomorské stravovanie stavia na čerstvom ovocí a zelenine, rybách a oleji.
Stredomorské stravovanie stavia na čerstvom ovocí a zelenine, rybách a oleji.
Zdroj: shutterstock

Jedlo nemá byť strašiakom a nemusíte dodržiavať obmedzenia. „Nejde o drastickú diétu, takže nemožno očakávať radikálne úbytky hmotnosti v rekordnom čase. Môžete sa však tešiť z primeraného chudnutia, ktoré bude trvalé, komfortné a bez jojo efektu,“ hovorí Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa Naturhouse.

Prospejete tak svojmu zdraviu celkovo a budete sa lepšie cítiť.  Nebudete mať pocit prejedenia alebo ťažkého žalúdka. „Stredomorský spôsob stravovania vychádza zo všeobecných zásad zdravého stravovania. To znamená jesť pravidelne a pestro, 5 až 6 jedál denne. K tomu vypiť aspoň 1,5 l vody,“ vysvetľuje odborníčka.

Stavia na množstve ovocia, zeleniny a zdravých tukov. Okrem konzumácie rýb sa odporúčajú aj orechy a semienka. Tabu nie je ani alkohol. Červené víno obsahuje látku resveratrol, ktorá je účinným antioxidantom a chráni naše bunky. Jesť by ste mali najmä čerstvé potraviny a menšie porcie.

Týmto sa vyhnite

  • potraviny s pridaným cukrom, najmä sladené nápoje, sladkosti, zmrzlina, cukrovinky,
  • potraviny z rafinovaných obilnín, ako sú biely chlieb či cestoviny z bielej múky,
  • rafinované rastlinné oleje a margaríny,
  • spracované druhy mäsa ako klobásy, párky, slanina, salámy,
  • priemyselne upravené potraviny s prívlastkom „nízkotučný“ alebo „diétny“.

Typické potraviny

  • veľké množstvo zeleniny, ovocia, orechov, semiačok, strukovín, zemiakov, celozrnných potravín, byliniek, korenia, rýb, morských plodov a panenského olivového oleja,
  • umiernené jedenie hydiny, vajíčok, syrov a jogurtu,
  • ojedinelá konzumácia červeného mäsa.
Sophia Loren je vďaka tejto kuchyni vitálna aj v 80-tke.
Sophia Loren je vďaka tejto kuchyni vitálna aj v 80-tke.
Zdroj: archív

Ukážkový jedálniček na týždeň: Už za sedem dní pocíte zmeny na tele aj duši

Pozrite sa na ukážkový jedálniček stredomorskej kuchyne na jeden týždeň zo stránky healthline.com.

Pondelok

  • Raňajky: Grécky jogurt s ovsenými vločkami a jahodami.
  • Obed: Celozrnné pečivo s cícerovou nátierkou a so zeleninou.
  • Večera: Tuniakový šalát s olivovým olejom. Ovocie ako dezert.

Utorok

  • Raňajky: Ovsená kaša s hrozienkami.
  • Obed: Zvyšok tuniakového šalátu z večere.
  • Večera: Grécky šalát s paradajkami, olivami a feta syrom.

Streda

  • Raňajky: Omeleta so špenátom, s paradajkami a cibuľou. Ovocie.
  • Obed: Celozrnné pečivo s nátierkou z olív, paradajok, bazalky a štipkou cesnaku. Kúsky čerstvej zeleniny.
  • Večera: Zeleninové lasagne s cuketou a so špenátom.

Štvrtok

  • Raňajky: Jogurt s ovocím a orieškami.
  • Obed: Lasagne z večere.
  • Večera: Dusený losos s hnedou ryžou a so zeleninou.

Piatok

  • Raňajky: Vajíčka so zeleninou pripravené na olivovom oleji.
  • Obed: Grécky jogurt s jahodami, ovsenými vločkami a orieškami.
  • Večera: Grilovaná jahňacina so šalátom a s pečeným zemiakom.

Sobota

  • Raňajky: Ovsené vločky s hrozienkami, orieškami a jablkom.
  • Obed: Celozrnné pečivo so zeleninou.
  • Večera: Pizza z celozrnnej múky so syrom, zeleninou a s olivami.

Nedeľa

  • Raňajky: Omeleta so zeleninou a s olivami.
  • Obed: Zvyšok pizze z predošlého dňa.
  • Večera: Grilované kura so zeleninou a s pečeným zemiakom. Ovocie ako dezert.
  • ooyalaNycjhtZTE676lNlHnL7rJKrNkhEVS0LA

Mohlo by vás zaujímať:

Vyskúšali ste už nejakú diétu? Ak áno, nechajte nám svoj odkaz v diskusii pod článkom...