Reklama

Dávate si ho aj vy? Panáka slivovice na zohriatie? Je to iba MÝTUS. Takáto je PRAVDA!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obiehaniu lekární a zháňaniu liekov je koniec. Je tu novinka!
    Reklama

    Alkohol je jednou z najčastejšie konzumovaných psychoaktívnych látok na svete. Okrem známych účinkov však zohráva aj významnú úlohu v teplotnej regulácii tela.

    Alkohol sa v organizme rozkladá prostredníctvom enzýmu s krkolomným názvom alkoholdehydrogenáza. Tento proces vytvára teplo. Aj keď by sa mohlo zdať, že takýto tepelný efekt môže prispieť k zahriatiu organizmu, realita je trošku iná. „Napriek prvotnému dojmu, že alkohol môže prispieť k zvýšeniu telesnej teploty, rozširuje skôr cievy na povrchu kože, čo vedie k rýchlejšiemu odvádzaniu tepla z organizmu. Tento fenomén síce môže viesť k dočasnému pocitu zahriatia, ale v skutočnosti organizmus teplo stráca, čo môže byť rizikové hlavne v chladnejšom prostredí,“ vysvetľuje lekárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca Nikoleta Vargová.

    Alkohol taktiež ovplyvňuje termoregulačné centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za udržiavanie optimálnej telesnej teploty. Tento vplyv môže mať dôsledky na schopnosť tela efektívne reagovať na zmeny okolitej teploty. V dôsledku toho môže nadmerný konzum alkoholu viesť k hypotermii, keďže organizmus nemusí byť schopný adekvátne reagovať na pokles teploty. „Vplyv alkoholu na termoreguláciu organizmu je komplexný a môže byť závislý od rôznych faktorov, vrátane množstva konzumovaného alkoholu, vonkajšieho prostredia a individuálnych vlastností jednotlivca. Napriek dočasnému pocitu zahriatia po jeho konzumácii, by sme pri jeho užívaní mali byť obozretní. Ako vo všetkom, aj tu totiž platí staré známe, že všetkého veľa škodí,“ dodala doktorka Vargová.

    Mohlo by vás zaujímať: