Reklama

Ceny mäsa, vajec aj pečiva vyleteli hore! Držte sa TÝCHTO 5 pravidiel a zdraženie nepocítite

Reklama

Ceny idú opäť hore. Za základné potraviny si priplatíme desiatky centov. Zdražie bravčové mäso a mäsové výrobky, ale aj pečivo, vajíčka či cukor. Ako sa na to pripraviť? Poradíme vám 5 trikov, vďaka ktorým si zdražovanie ani nevšimnete!

Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. O koľko mäso zdražie, naznačil vývoj na nemeckej burze, podľa ktorej sa trh riadi. „Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame od polovice apríla, a to na úrovni približne 10 až 12 %," tvrdí Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM).

Rastie aj cena pečiva. „Ešte v auguste minulého roka na konci žatvy sa cena pšenice na burze Euronext v Paríži pohybovala na úrovni 180 eur za tonu, aktuálne atakuje úroveň 210 eur. Chlieb je dnes o 5 centov drahší v porovnaní s vlaňajškom,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk

Aj ďalšie pekárenské výrobky budú o čosi drahšie. „Podpisuje sa pod to viacero faktorov, napríklad nižšia vlaňajšia úroda, ktorá v Európe poklesla oproti predchádzajúcemu roku o 17,2 milióna ton pšenice. Ruka v ruke rastie aj spotreba, najmä z afrických krajín a Číny. Čo sa týka domácich faktorov, pandemické opatrenia a príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky a vyššia minimálna mzda zvyšujú náklady pekárov,“ vysvetlila ekonomická analytička. Externým dôvodom sú aj aktuálne rastúce exportné clá na pšenicu zo strany Ruska.

Podobná situácia s navyšovaním ceny je aj pri vajciach. Medziročne ich cena vzrástla takmer o šesť percent. Aktuálne kúpite balenie desiatich vajíčok za 1,50 eura. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku, ktoré je najväčším producentom vajec v Únii. Podľa údajov poľského hlavného veterinárneho inšpektorátu bolo doteraz už utratených približne 5,5 milióna kusov hydiny.

Cena cukru na svetových komoditných trhoch rastie už niekoľko týždňov, postupne sa to prejavuje aj pultoch našich obchodov. Kilo kryštálového cukru dnes stojí 0,74 eura. Už onedlho sa však bude predávať za 0,86 eura, toľko stál naposledy v roku 2017.

Anketa

Všimli ste si, že potraviny zdraželi?

Článok pokračuje na ďalšej strane: Držte sa týchto 5 pravidiel a zdraženie nepocítite! »

Držte sa týchto pravidiel a vaša peňaženka sa vám poďakuje

  1. Majte oči na stopkách - Vedeli ste, že produkty, ktoré sa reťazec snaží predať, sú uložené na úrovni vašich očí? Nedajte sa ovplyvniť obchodníkmi a vždy sa poriadne rozhliadnite.
  2. Nakupujte veľké balenia - Veľké balenia vám doma možno zaberú viac miesta, no slušne na nich ušetríte. Zvýhodnené balenia vám navyše ušetria aj vzácny čas a námahu, pretože nebudete nútení robiť si zastávky v potravinách každý deň.
  3. Odolajte pokušeniu - Riešením je poctivý nákupný zoznam. Zistite, čo chýba vo vašej domácnosti, spíšte si položky na kus papiera alebo priamo do svojho  smartfónu deň vopred a počas nákupu sa ho držte. Ak sa v ňom nenachádza nič z uličiek sladkostí, mäsa alebo drogérie, úplne sa im vyhnite. Čím viac uličiek, do ktorých zablúdite a čím viac času v obchode strávite, tým je väčšia šanca, že podľahnete impulzívnemu nakupovaniu.
  4. Držte sa pravidla 3 dní - Nekupujte potraviny, ktoré nestihnete spotrebovať do 72 hodín. Vyhnete sa tak zbytočnému vyhadzovaniu a plytvaniu, čo sa koniec koncov rovná aj  vyhadzovaniu peňazí.
  5. Nenaleťte na každú zľavu - Zľavy a výpredaje nás často lákajú na niekoľkokrát nižšie ceny, no to neznamená, že práve tieto výrobky potrebujeme. Nakupujte len to, čo je nutné a nie to, čo je lacné.

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.