1. Jednoduchý zemiakový šalát

Pri tomto jednoduchom vianočnom šaláte výborne vynikne chuť rýb.

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 veľké kyslé jablko (nie múčnaté)
  • 1 pohár (0,7 l) sterilizovaných kyslých uhoriek
  • biele korenie
  • 200 g majonézy (najlepšie light)
  • soľ

Postup:

1. Zemiaky uvaríme v šupe v mierne slanej vode, opláchneme studenou vodou a ešte za tepla ich ošúpeme. Nakrájame ich na malé kocky a postupne dávame do misy. Množstvo soli najlepšie odhadneme, keď solíme postupne každú nakrájanú vrstvu. To isté sa týka bieleho korenia.
2. Cibuľu a olúpané jablko (prípadne i so šupkou) nakrájame nadrobno, uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do misy a premiešame rukami. Komu to prekáža, použije varešku.
3. Ochutíme majonézou a znovu zľahka premiešame. Necháme odležať do druhého dňa v chladničke.

2. Francúzsky zemiakový šalát

Vôňa čerstvých byliniek prinesie šalátu vítanú zmenu a lahodnú chuť.

Potrebujeme:

  • 100 g zemiakov
  • 400 g sterilizovanej mrkvy, hrášku a kukurice (hotová zmes)
  • 50 g zeleru
  • 50 g kyslých uhoriek
  • 150 g kyslých jabĺk
  • posekaný (alebo sušený) tymian a bazalku (podľa chuti)
  • 100 g majonézy alebo jogurtu

Nálev:

  • šťava z 1 citróna
  • 1 PL octu
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 1 ČL práškového cukru
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

1. Neošúpané umyté zemiaky uvaríme v slanej vode.  Na kocky pokrájaný zeler uvaríme osobitne v osolenej vode.
2. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska alebo pretlačíme cez mriežku. Pridáme sterilizovanú zeleninu, uvarený zeler, nadrobno nakrájané uhorky a olúpané jablká. Všetko spolu zľahka premiešame a zalejeme nálevom.
3. Nálev pripravíme z citrónovej šťavy, octu, worcesterskej omáčky, byliniek, cukru, soli a korenia. Vlejeme ho do šalátu, pridáme majonézu a premiešame. Šalát necháme v chlade odležať, aby sa všetky chute dobre spojili. Náš tip: Namiesto majonézy môžete použiť biely jogurt.

3. Zemiakový šalát s reďkovkami

Nie každý šalát potrebuje nutne majonézu. Nechajte vyniknúť chuť zemiakov a farebnú pestrosť ingrediencií.

Potrebujeme:

  • 10 zemiakov uvarených v šupke
  • 3 menšie fialové cibule
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 4 PL vínneho octu
  • 3 PL oleja
  • 10 reďkoviek
  • 1/2 viazaničky petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

1. Zemiaky varíme aj so šupkou v slanej vode, ošúpeme a pokrájame na plátky. Pridáme cibuľu pokrájanú na kolieska a zalejeme vriacim vývarom.
2. Pokvapkáme octom, 3 PL oleja, osolíme, okoreníme, zľahka zamiešame a dáme na 30 minút odležať.
3. Pred podávaním ozdobíme plátkami reďkoviek a posekanou petržlenovou vňaťou.

4. Zemiakový šalát s vajíčkami

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 5 vajec
  • 1 majonézu
  • 1 konzervu hrášku s mrkvou (400 g)
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice octu
  • 2 väčšie kyslé uhorky
  • 2 ČL plnotučnej horčice
  • 1 ČL práškového cukru
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

1. Neošúpané zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v slanej vode. Za tepla ich ošúpeme a po vychladnutí nakrájame na malé kocky alebo kolieska.
2. Cibuľu nasekáme nadrobno. Vajcia uvaríme natvrdo a nakrájame. Všetko spolu s hráškom, mrkvou a nadrobno nakrájanou uhorkou opatrne premiešame.
3. Do vody dáme ocot, cukor a privedieme do varu. Asi polovicu nálevu ešte za tepla vlejeme do šalátu.
4. Premiešame, pridáme majonézu, ochutíme horčicou, soľou a korením. Podľa chuti dolejeme zvyšný nálev a ešte raz premiešame. Necháme vychladnúť.

Pripraviť klasický zemiakový šalát nie je žiadna namáhavá práca. Základom je vybrať vhodné zemiaky, najlepšie takzvané rožky, varný typ A, pretože po uvarení majú pevnú konzistenciu.

5. Zemiakový šalát so zálievkou z cesnakového oleja

Potrebujeme:

  • 400 g menších zemiakov
  • 1 väčšiu cibuľu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kapary
  • 1 lyžicu baklažánovej pasty
  • cesnakový olej
  • citrónovú šťavu
  • trochu cukru
  • 1 ČL dijónskej horčice
  • lístky polníčka

Postup:

V šupke uvarené zemiaky po vychladnutí olúpeme a rozkrojíme. Na plátky pokrájanú cibuľu posolíme a necháme chvíľu odstáť. Potom k nej pridáme zemiaky, baklažánovú pastu a kapary. Prelejeme zálievkou z cesnakového oleja, citrónovej šťavy, cukru, horčice, zo soli a z mletého čierneho korenia. Premiešame, necháme chvíľu odstáť a dozdobíme lístkami polníčka.

6. Ľahký zemiakový šalát

Potrebujeme:

  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 2 až 3 paradajky
  • 1 červenú papriku
  • 1 väčšiu kyslú uhorku

Na nálev:

  • 50 ml vývaru alebo prevarenej vody na rozriedenie šalátu
  • 20 g práškového cukru
  • 1 PL octu
  • 1 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

1. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, olúpeme a do väčšej misky pokrájame na kolieska.
2. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a paradajky, papriku a uhorku pokrájame na malé kocky.
3. Pripravíme nálev: Vo vlažnej vode alebo vývare rozmiešame cukor, pridáme ocot, olej, soľ a korenie. Šalát zalejeme vychladnutým nálevom, dobre premiešame a odložíme do chladničky.

Šaláty podľa celebrít

7. Karin Haydu (33):
„Mám úplne klasický recept. Zemiaky, losos, majonéza, soľ, cibuľa, trošku korenia, hrášok, veľa zeleniny. A najdôležitejšie pri zemiakovom šaláte je, aby bol dobre odstáty, aby sa ingrediencie jedna do druhej vmiešali.“

8. Jarmila Hargašová (44):
„Robím dve verzie, bez majonézy a s majonézou. Keď robím šalát s  majonézou, tak zásadne len z domácich vajíčok od rodičov. Okrem zemiakov a majonézy dávam do šalátu uvarenú mrkvu, hrášok a kyslé zavárané uhorky. K tomu ešte veľa cibule a kapiovú papriku. Druhú verziu šalátu pripravujem rovnako, len vynechám majonézu.“

9. Michaela Čobejová (40):
„U nás robí zemiakový šalát svokra, ale keď som ho robila, tak podľa receptu mojej mamy, ktorá ho robila nakyslo. Pripravuje sa tak, že zemiaky uvaríte v šupke, potom pridáte nakrájanú cibuľu, mrkvu a hrášok. Uvaríte zeler a šťavu z vývaru dochutíte cukrom, soľou, korením. Pridáte citrón a ide tam aj nakrájaný zeler. Tento šalát mám veľmi rada. Vďaka zeleru totiž schudnete, lebo veľmi dobre spaľuje.“

DVA TIPY: Ako si pripraviť vlastnú majonézu

S citrónovou šťavou
Na jeden žĺtok potrebujeme 100 až 200 ml oleja. Podľa chuti pridávame citrónovú šťavu, ocot alebo horčicu. Môžeme pridať aj trochu cukru. Surové žĺtky vymiešame so soľou a s horčicou. Za stáleho miešania prikvapkávame olej. Na rozriedenie pridávame citrónovú šťavu. Hustú majonézu používame na zdobenie, riedku na polievanie a do šalátov na spojenie jednotlivých ingrediencií.

S uvareným vajcom
Vajce uvaríme natvrdo a olúpané rozmixujeme so 100 ml mlieka. Postupne pridávame 100 ml oleja a maximálne minútu mixujeme. Ak je majonéza riedka, pridáme ešte trochu oleja. Dochutíme soľou, 1 PL plnotučnej horčice, pár kvapkami worcesterskej omáčky a zamiešame. Toto množstvo majonézy vystačí na jeden až dva kg surovín – zemiaky, zeleninu, uhorky, kukuricu a inú zeleninu podľa chuti.

Plus 1 tip: Skúste pridať do majonézového šalátu trochu sardelovej pasty.