Mýtus 1: Z bieleho pečiva sa priberá
Ak ste si mysleli, že keď vymeníte biele pečivo za celozrnné, schudnete, nemusí to byť celkom pravda. Energetická hodnota celozrnného pečiva od bieleho sa veľmi nelíši.
„Organizmu je vcelku jedno, z akého zdroja čerpá energiu. Pri snahe schudnúť treba znížiť celkový energetický príjem a zvýšiť výdaj energie tak, aby sa dosiahla negatívna energetická bilancia,“ vysvetľuje lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Celozrnné výrobky by ste však do svojho jedálnička určite mali zaradiť, pretože sú cenné z hľadiska zdravej výživy a prevencie viacerých chronických chorôb pre vysoký obsah vlákniny.
Odborníci odporúčajú v rámci pestrej a vyváženej stravy prijať denne približne 200 – 230 gramov chleba a pečiva, z tohto množstva by mali celozrnné výrobky tvoriť aspoň polovicu.
Mýtus 2: Kuracie mäso je zdravšie ako červené
Červené mäso obsahuje vysoký obsah tukov, cholesterolu a purínov. Tento podiel je však porovnateľný aj s kuracím mäsom, ktoré mnohí z nás považujú za zdravší variant.
„Ak porovnáme nutričné hodnoty kuracieho, hovädzieho a bravčového mäsa, zistíme, že v bravčovom je obsah tukov skutočne vyšší v porovnaní s kuracím mäsom.
Neplatí to však o chudom hovädzom. Obsah tukov je v ňom v porovnaní s kuracím takmer porovnateľný a pohybuje sa okolo 3g na 100g výrobku,“ tvrdí doktorka Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Obsah cholesterolu a purínov je taktiež porovnateľný vo všetkých troch druhoch mäsa, pričom chudé hovädzie dokonca obsahuje najmenej cholesterolu.
Mýtus 3: Rastlinné tuky a margaríny spôsobujú obezitu
Podnetom k tomuto mýtu je názor, že rastlinné tuky a margaríny obsahujú škodlivé transmastné kyseliny (TFA), ktoré sú príčinou obezity a srdcovo-cievnych ochorení. Ľubomír Valík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU priznáva, že v minulosti tomu tak aj bolo.
„Výroba však odvtedy prešla zásadnými zmenami. V súčasnosti je v kvalitnejších rastlinných tukoch obsah TFA nižší ako 0,5 g na 100 g výrobku, čo je z výživového hľadiska
zanedbateľné množstvo.
Kvalitné tuky od menej kvalitných spoznáme aj podľa toho, že tie kvalitné na obaloch uvádzajú nutričné hodnoty, podľa ktorých by sa spotrebiteľ mal vedieť rozhodnúť,“ uvádza.
Pozor by ste si skôr mali dať pri vyprážaných jedlách, fast-foodoch a lacných tukoch, ktoré sú skutočným zdrojom transmastných kyselín. Ich množstvo v takýchto potravinách môže dosahovať až desiatky percent.
Mýtus 4: Kravské mlieko zahlieňuje
Názor, že mlieko podporuje tvorbu hlienov v organizme sa považuje za mýtus, pretože sa to doposiaľ nepodarilo potvrdiť. Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by toto tvrdenie vedecky dokázala.
Odborník pripúšťa, že mlieko, zvlášť s vyšším obsahom tuku, môže vyvolať subjektívne pocity, že hlien sa stáva hustejším, no v žiadnom prípade nepodporuje jeho tvorbu.
„Existujú štúdie u chorých ľudí, že vylúčenie mlieka zo stravy, zvlášť na noc, prispelo k zlepšeniu ich pocitov, ale tvrdenie, že "mlieko zahlieňuje", či "podporuje tvorbu hlienu" zostáva stále mýtom,“ upozorňuje Ľubomír Valík.