Upravujte zeleninu a ovocie tak, aby sa nestrácali zdraviu prospešné látky. Ľudské telo si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samo, preto by sme sa mali usilovať, aby sme ich čo najviac zakomponovali do jedálneho lístka. Inak riskujeme veľkú únavu a oslabujeme si imunitný systém.
Robte to správne
Všetci máme svoje zažité spôsoby, ako pripravujeme rôzne druhy zeleniny. Krájame, šúpeme, varíme, dusíme. Robíme to však tak, aby sme v jedlách zachovali čo najviac látok prospešných zdraviu?
Správna úprava ovocia a zeleniny je veľmi dôležitá, aby výsledné kulinárske dielo bolo nielen chutné a lahodiace oku, ale cenné aj z hľadiska správnej výživy.
Dobré tipy
- Zeleninu a ovocie umývame iba v studenej vode, šaláty je ideálne osprchovať.
- Zeleninu ani ovocie nikdy nenamáčajme, zbytočne sa bude vo vode lúhovať a púšťať cenné látky.
- Mladú koreňovú zeleninu stačí kartáčikom prekefovať, staršiu, v zime skladovanú zeleninu treba dobre umyť a okrájať nožom, najlepšie z nehrdzavejúcej ocele.
- Zeleninu lúpeme a krájame zásadne tesne pred úpravou.
- Nevaríme ju príliš dlho do rozvarenia, ale len jemne blanšírujeme či varíme do chrumkava, tak si zachová najviac stopových prvkov a vitamínov.
- Nafukujúce zeleniny ako kapustu, kel, karfi ol varíme bez pokrievky, aby látky spôsobujúce nafukovanie mohli unikať s parou.
- Na udržanie farieb zeleniny môžeme pridať do vriacej vody lyžicu octu.
- Vriacu vodu vždy solíme, zelenina sa tak menej vylúhuje, ni kdy nepoužívame na zmäkčenie vody jedlú sódu, pretože tá eliminuje vitamíny skupiny B.
- Vývar je škoda vyliať, môžeme ho použiť na podliatie či dusenie mäsa a cestovín.
- Nádoby na varenie zeleniny a jej podávanie používame z dobrého materiálu, ideálne antikorové, keramické, sklenené.
- Na naberanie jedál volíme riady a príbory z dreva, umelých hmôt, zo skla alebo z antikora.
Mango nechajte dozrieť
Mango je exotické ovocie, ktoré u nás bežne dostať. Keď som pochopila, že naše tvrdé mangá z obchodu treba najprv nechať dozrieť, tieto exotické broskyne som si priam zamilovala. V kuchyni možno mango použiť na množstvo spôsobov.
Ak si kúpite nezrelé, nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote niekoľko dní, kým nebude na dotyk poddajné a nezačne vanilkovo voňať. Malo by byť mäkké, podobne ako avokádo, a sladkastej chuti.
Hodí sa do sladkej aj slanej kuchyne. Najčastejšie sa používa do šalátov, dezertov, ale aj ako príloha k mäsám. Očarí vás, ak ho použijete do tvarohových dezertov či na cheesecake.
Rada ním tiež dochucujem thajské karí. Dužina manga je priam vitamínovou bombou, vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C, betakaroténu, vlákniny a draslíka. Prospieva nervom a pleti.
V nedeľu nájdete recepty na paradajkovú polievku a malinové millefeuille.